Ha esmorzat fort. El president Carles Puigdemont s'ha recordat aquest dijous al matí de l'editorial crític d'Àngels Barceló a la SER, en el qual la periodista va llençar a l'aire a principis de setmana la pregunta de si l'Estat "pot permetre's renunciar a millores socials" a canvi de "beneficiar algú que va proclamar la independència, va mentir als que el creien cegament i es va fugar en el maleter d'un cotxe", en referència al preu que l'Executiu espanyol de Pedro Sánchez ha de pagar amnistiant els encausats pel procés a canvi dels suports necessaris per continuar a la Moncloa i així aplicar les polítiques socials que PSOE i Sumar han acotat en l'acord de coalició. Es tracta d'un dard contundent que l'objecte d'aquest, Puigdemont, ha qualificat de "brams d'ase de la SER", sense entrar-hi a fons, a través d'un missatge a les xarxes socials. 

No ha quedat allà, sinó que el líder polític exiliat ha aprofitat per carregar també contra "les invencions diàries de la caverna i les especulacions sense cap altre fonament que els prejudicis", en el que s'albira una crítica a les especulacions més o menys fonamentades o basades en filtracions interessades que publiquen mitjans de Madrid de caràcter dretà i espanyolista sobre les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez i l'amnistia, amb un objectiu clar per atacar el president del govern espanyol en funcions, a Puigdemont, i als eventuals pactes —o no— entre ells. "El panorama és desolador", conclou Puigdemont, sobre la qüestió, alhora afegeix que, a parer seu, "les bases sobre les quals es construeix el relat diari a la societat espanyola són fetes de mentides". 

Aprofita per citar Orwell

Puigdemont, que paga l''X' (abans Twitter) i no té limitació de caràcters en les publicacions, ha aprofitat la piulada per referenciar la teoria lingüística política de George Orwell, desglossada en l'assaig Politics and English Language (1946), en el qual l'autor britànic reflexiona sobre les cabrioles i eufemismes amb el llenguatge per emmascarar la realitat o fer-la més afí a la visió pròpia i en benefici d'un mateix. Una cita en la qual s'entreveu una crítica al llenguatge dur emprat per Barceló per criticar els fets de l'1-O i la marxa forçada de Puigdemont del territori, qualificant tot plegat de "mentir als que el creien cegament i fugar-se en el maleter d'un cotxe". D'altra banda, Puigdemont també ha instat a llegir l'obra i reflexionar-ne, especialment en el context de l'enèsima revifada del conflicte palestino-israelià, on l'Estat d'Israel i Hamàs, així com líders internacionals amb una postura o l'altra, han emmotllat àmpliament el llenguatge en el seu benefici. "De lectura recomanable", conclou el líder de facto i eurodiputat de Junts.