El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha qualificat d'"immoral" les noves dades conegudes en relació amb l'execució pressupostària de l'any 2023, en què l'Estat tan sols va executar el 45% de les inversions a Catalunya, mentre que a Madrid en va executar el 210%, gairebé cinc vegades més. "Són dades impresentables i inacceptables", ha reblat el president, poc després que Junts hagi tombat els objectius de dèficit plantejats per l'executiu espanyol, fet que fa perillar els pressupostos generals de l'Estat del 2025. Junts ha pres aquesta decisió perquè reclamava augmentar una dècima de dèficit a les comunitats autònomes per assegurar-ne més capacitat i recursos, cosa que el govern espanyol no ha acceptat. "No se'ns accepta que les comunitats autònomes tinguin més del miserable 0,1% sobre el 2,5% total", ha lamentat Puigdemont, que ha advertit Sánchez: "Els vots dels catalans que ens han fet confiança no poden anar a consolidar aquesta injustícia". 

Puigdemont ha reconegut que aquest manca d'inversions a Catalunya no és nova, però sí que ha alertat que ha empitjorat molt els últims anys. En aquest sentit, ha criticat que aquest repartiment, fet pel govern socialista "no té res de progressista", sinó que suposa "tenir molta barra". Ha justificat la decisió del seu partit aquest dimarts tot assenyalant que "vista l'execució dels pressupostos, si l'Estat té més diners per gastar, no els gastarà mai en els catalans".

El líder de Junts ha assenyalat que un Govern de Salvador Illa suposaria aprofundir més en aquesta dinàmica, que engreixa les arques de la Comunitat de Madrid, i ha avisat que les promeses d'un augment del finançament autonòmic no pal·liaran aquest problema. "Després ho compensen amb una inexecució d'inversions, de manera que la quantitat sempre queda igual: el que puja per un costat, baixa per l'altre". És per això que Puigdemont ha defensat com a única alternativa un sistema que permeti a Catalunya quedar-se i gestionar els impostos, i decidir quina quantitat s'aporta a l'Estat. "La solidaritat territorial l'hem de decidir i acordar, no ens la poden imposar", ha asseverat. 

Pedro Sánchez es reunirà aquest dimecres amb Pere Aragonès a la Generalitat. En el marc d'aquest viatge del president del govern espanyol a Catalunya, Puigdemont l'ha instat a donar explicacions sobre les execucions pressupostàries. En una altra publicació a X ha demanat que detalli les "raons per les quals som sempre a la cua de les execucions pressupostàries de l’Estat i, en canvi, Madrid està disparada, també com sempre". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!