El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha qualificat de "trumpisme" la resposta que la Junta Electoral Central (JEC) espanyola ha fet arribar al Parlament Europeu aquest dijous sobre les seves credencials com a eurodiputat i per les quals es qüestiona el seu escó com a eurodiputat. En una piulada al seu compte de Twitter, Puigdemont ha criticat el document que l'òrgan electoral espanyol ha fet arribar a l'Eurocambra qualificant-lo d'un "embolic de 10 pàgines" que ni tan sols inclou la informació bàsica reclamada, "la llista per la qual el Parlament preguntava", recorda el president a l'exili. Per Carles Puigdemont, la resposta de la JEC no correspon a la demanda que se li havia fet des del Parlament Europeu, una actitud que considera trumpista. "Però com que és en nom d'Espanya i del rei, tots xiulant", lamenta.

El dictamen de la JEC fet públic aquest dijous emplaça el president a l'exili a viatjar fins a Madrid per tal de recollir la seva credencial. En el llarg escrit, l'òrgan electoral espanyol defensa la llei electoral espanyola, que estableix com a requisit indispensable que els eurodiputats prometin acatar la Constitució davant la JEC. La resposta que ha donat la JEC al Parlament Europeu contradiu les tesis del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Tot i que a ulls d'Europa Puigdemont és eurodiputat i és tractat com a tal, la JEC considera que no ho és i entén que el seu escó ha de quedar vacant fins que no acati la carta magna espanyola. Això també implica que els seus drets com a eurodiputat han de ser suspesos.

Carles Puigdemont sobre la JEC a Twitter

Puigdemont recorda els deures d'Espanya davant del Parlament Europeu

Carles Puigdemont acompanya el seu comentari amb una captura del document on apareixen subratllades les referències al Regne d’Espanya a la petició del Parlament Europeu i remarca el deure de l’Estat de cooperar de forma lleial amb el Parlament Europeu. La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, va demanar a la JEC que confirmés que Puigdemont i els seus companys Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé (d’ERC) figuren a la llista de 59 càrrecs proclamats electes a les eleccions europees de l’any 2019. La petició s’ha fet després que el comitè d’Afers Jurídics de la cambra no ha pogut verificar les credencials dels eurodiputats.

Després dels comicis del 2019, la JEC va reconèixer que Puigdemont, Comín, Ponsatí i Solé havien sortit escollits, però després va deixar-los fora de la llista que va enviar a Brussel·les perquè no havien jurat o promès la Constitució espanyola. Passats sis mesos, l’Eurocambra va reconèixer els escons dels dos exiliats, com va passar poc més tard amb Ponsatí, en ocupar un dels escons que van deixar buits els eurodiputats anglesos amb l’aprovació del Brexit. Pel que fa a Jordi Solé, va assumir l’escó sense jurar la Constitució, però es va presentar al Congrés. La JEC, segons sembla, no ha fet arribar la seva documentació tampoc.