Topada entre Carles Puigdemont i Alfonso Guerra a causa d’una nova exhibició de la vella guàrdia de la Transició espanyola; aquesta vegada per un acte organitzat per la madrilenya Universitat CEU San Pablo. Aquest dimecres ha celebrat el seu vintè aniversari amb una entrega de premis a diverses personalitats polítiques que van estar en la primera línia de l’etapa justament posterior a la dictadura de Francisco Franco. Han rebut el guardó al ‘Mèrit per Espanya’ Alfonso Guerra, exvicepresident durant nou anys dels governs socialistes de Felipe González; Rodolfo Martín Villa, d’UCD; José Manuel Romay Beccaría, d’Alianza Popular; i Ramón Tamames, en aquells temps del Partit Comunista d’Espanya, que ara fa un any va presentar del bracet de Vox la seva candidatura a presidir el govern espanyol en una moció de censura contra Pedro Sánchez. La intervenció més esperada d’aquest dimecres ha estat la de Guerra, que no ha arribat fins al final de l’acte. Abans de començar l’entrega de premis, ha fet declaracions davant dels mitjans de comunicació. Ha opinat que Carles Puigdemont ho tindrà “difícil” per tornar a trepitjar l’estat espanyol, i ha insistit que l’última paraula sobre el president de la Generalitat a l’exili la tindrà, en tot cas, el Tribunal Suprem. El líder de Junts per Catalunya li ha contestat a través del seu perfil de Twitter: “Té raó, no aniré a Espanya; tornaré al Principat de Catalunya i reprendrem el camí perquè gamarussos com ell no decideixin mai més el nostre futur”.
A la seva arribada a l’acte, Guerra també ha estat preguntat sobre el finançament singular per a Catalunya. “Si ha de tenir un sistema econòmic privilegiat, hi estic en contra; si ha de tenir la singularitat de les comunitats autònomes perquè hi hagi un equilibri en el repartiment, estic d’acord”, ha asseverat. Un cop ha tingut la paraula a l’acte, ha opinat que amb “l’aval a un cop d’Estat” que s’ha fet amb la llei d’amnistia als líders independentistes, “la democràcia espanyola s’ha situat en una situació arriscada”.
En la seva intervenció, l’exvicepresident de Felipe González ha lamentat que Pedro Sánchez, abans que pactar amb el principal partit de l’oposició, opti per arribar a acords amb “els hereus del terror”, en referència a Bildu, i amb els “separatistes” catalans. I també ha llançat un dard a Alberto Núñez Feijóo, perquè ha opinat que el líder del PP hauria de buscar abans aproximacions al PSOE que no pas a “l’extrema dreta” de Vox.
Alfonso Guerra ha presumit d’haver estat un dels artífexs de la Constitució del règim del 78 perquè “és un armistici” que posava fi a “dos segles de guerres civils, pronunciaments i cops d’estat”. “Les constitucions anteriors a la del 78 no servien perquè eren d’uns contra els altres”, ha assenyalat. Sigui com sigui, en un mateix discurs en el qual ha opinat que la democràcia espanyola està en “risc”, ha recordat que a Espanya “sempre s’ha dit que el país està en decadència”. “Ja es deia l’any 1600, quan Espanya era la potència més gran del món”, ha puntualitzat. De totes maneres, ha assenyalat que el PSOE és avui dia un partit “irreconeixible”.
Abans de Guerra, ha parlat Martín Villa, que ha recordat que PP i PSOE sumen més de la meitat dels vots en les eleccions generals i també europees. És per això que també s’ha preguntat per què aquestes dues formacions no són capaces en l’Espanya actual d’arribar a un gran acord com sí que va passar amb la Transició.