La militància de Junts per Catalunya ha avalat el retorn de Carles Puigdemont a la presidència del partit amb el 90% dels vots a la seva candidatura. Acompanyat del seu equip, format pel secretari general de Junts, Jordi Turull, i els quatre vicepresidents, Míriam Nogueras, Antoni Castellà, Mònica Sales i Josep Rius, el nou president de Junts ha fet una crida a passar l'ofensiva després que el partit hagi renovat els missatges a través de les ponències. "Ara toca sortir a jugar", ha dit el president a l'exili en el congrés de Junts que ha celebrat el partit aquest cap de setmana a Calella. Puigdemont ha esperonat a tots els delegats i militants de Junts per Catalunya, i ha reivindicat que les ponències milloren el discurs polític del partit. "Som una organització encara més nova. Hem sabut renovar i rejovenir-nos, però comptant amb experiència i expertesa", ha dit Puigdemont a través d'un vídeo. 

El líder de Junts ha fet una crida a mobilitzar-se de nou. "Un partit que ocupa la centralitat del país ha d’anticipar-se i d’adaptar-se. És el que hem fet", ha assegurat el líder de Junts, que considera que cal que el partit s'obri més. "Estem en un procés d'obertura. Avui la comencem. Ens hem d’obrir més, convèncer a més gent i impulsar una línia de país a través de la nació, el progrés, la llibertat i la independència", ha insistit el líder de Junts, que també s'ha conjurat a convertir Junts en "l'eina" que va representar Junts pel Sí el 2015.

El congrés de Junts a Calella amb Carles Puigdemont de president / Carlos Baglietto
El congrés de Junts a Calella amb Carles Puigdemont de president / Carlos Baglietto

Puigdemont ha reivindicat la declaració d'independència que tot just fa set anys va aprovar el Parlament de Catalunya i ha reconegut que era un camí difícil, però “irrenunciable” per si es vol aconseguir la prosperitat de la nació. "Res ha tornat a ser igual des d’aleshores. No es pot esborrar de la història", ha dit el president de Junts, que ha acusat els partits espanyolistes d'aprofitar-se de la repressió "Han tret profit d'aquesta anomalia democràtica", ha carregat Puigdemont. "Aquella irresponsabilitat que van cometre mai ha estat reparada, per més tones de calç viva de normalitat que hi vulguin llançar al damunt", ha insistit el president a l'exili.  Amb tot plegat, Puigdemont ha posat sobre la taula el context actual: "Som en una etapa en la qual l'independentisme està més dividit que mai. No tenim la majoria i tenim el govern més espanyolista", ha dit Puigdemont, davant l'hegemonia institucional del PSC. 

Jordi Turull: "Només estem casats amb Catalunya"

Jordi Turull ha estat reelegit secretari general del partit. En el seu discurs congressual, Turull ha recordat una altra "fita" de l'independentisme, la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017, de la qual avui se'n compleixen 7 anys. En aquest punt, ha volgut que "quedi ben clar" que continuen defensant la unilateralitat. I ha enviat un avís al PSOE: "No estem casats amb ningú allà a Madrid. Només amb Catalunya". De fet, ha avisat que si el PSOE no compleix els acords "nosaltres no ens arronsarem i mantindrem la posició". 

Amb tot plega, Turull ha erigit Junts per Catalunya en el partit que ha obert el debat de la multireincidència i el partit que "planta cara" a les polítiques fracassades d'habitatge. "Som el partit que des de l’oposició fem més pel finançament de Catalunya, que no pas el Govern de Catalunya. Ja n’hi ha prou d’abús fiscal perquè se’ls quedin els de Madrid", ha dit Turull, que considera que el seu partit també està abanderant el repte de la immigració, el demogràfic i la lluita contra l'empobriment de les classes mitjanes. "Som els que denunciem que les empreses marxen pels papers, que ja n’hi ha prou de tanta burocràcia", ha insistit el secretari general juntaire. 


Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!