El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dissabte amb el president, Quim Torra, a la delegació del Govern de la Generalitat a Brussel·les, on ha aterrat avui mateix provinent d'Alemanya, i ha instat el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, a presentar després de l'estiu la seva "recepta" per donar resposta a la situació de Catalunya, un cop el mandatari espanyol ha reconegut que es tracta d'un "problema polític".
"No es pot voler els vots de qui et fa president i no actuar en conseqüència", ha advertit Puigdemont que, això no obstant, ha insistit repetidament que ell no imposa cap condició a Sánchez, atès que són els grups parlamentari d'ERC i del PDeCAT a Madrid els que condueixen aquestes negociacions. Precisament, la diputada al Congrés Míriam Nogueras era present a la roda de premsa i així ho ha assenyalat el polític gironí.
L'avís de Puigdemont arriba després que aquest divendres al Congrés dels diputats es va fer palesa la dependència del govern Sánchez dels vots dels grups que van fer costat a la seva investidura, inclosos ERC i el PDeCAT, l'abstenció dels quals juntament amb la de Podem va provocar la caiguda de la seva proposta sobre el sostre de despesa.
"Esperem que a vacances hagi aprofitat el temps", ha advertit Puigdemont, que ha deixat clar que el suport independentista "no és un xec en blanc". Segons el president, Sánchez "té una gran responsabilitat i no seria just ni correcte que la deixés passar".
Per la seva banda, Torra ha insistit que "aquesta legislatura va del dret a l'autodeterminació, no pot ser d'una altra manera" i que així l'hi va deixar clar al president espanyol en la reunió que van tenir a la Moncloa. "Aquest és el principal tema de la legislatura, juntament amb el de la llibertat dels nostres presos polítics i els nostres exiliats", ha advertit.
El president ha insistit que la sortida és "diàleg, diàleg, diàleg" i que "l'única manera de solucionar això és votar". "Que aquest diàleg es transformi en fets", ha sintetitzat.
Quan ha estat interrogat per un periodista espanyol sobre la renúncia a la via unilateral, Puigdemont ha insistit que no renunciaran a la sobirania. "No hi renunciarem perquè és una qüestió quasi de dignitat; no implica que seguim pensant que la via prioritària per exercir aquesta sobirania és arribar a acords, acords bilaterals. Això significa que, si no, renunciarem a la nostra sobirania? Això, mai", ha advertit.
Els dos presidents han comparegut a la delegació del Govern a Brussel·les davant una gran presència de premsa internacional i davant dels consellers a l'exili —tret de Toni Comín, que ha hagut de marxar per raons familiars— i els consellers Laura Borràs, Jordi Puigneró, Àngels Chacón i Chakir El Homrani.
"És un dia de sentiments contraposats", ha confessat Puigdemont quan ha pres la paraula. El president ha mostrat satisfacció per la trobada que ha reunit a la delegació de Brussel·les el Govern a l'exili i l'executiu sortit de les eleccions del 21-D. "Molts s'han esforçat a impedir-la però no ho han aconseguit", ha retret. Precisament, el 24 de gener passat el govern de Mariano Rajoy va obligar a tancar la delegació com a reacció a l'anunci que s'hi reuniria Puigdemont amb el president del Parlament, Roger Torrent.
Puigdemont ha denunciat un cop més la "vergonya" de l'existència de presos polítics i exiliats i ha advertit que la resposta ha de ser "Europa, més Europa". "No ens cansarem mai de demanar la llibertat dels presos, de denunciar la persecució política. El compromís és posar tota la nostra energia i tots els actius que hem acumulat al servei d'aquesta exigència, de la llibertat. Que no hi hagi presos polítics, que ningú hagi de preocupar-se per l'expressió de les seves idees", ha advertit.
Els dos presidents han subratllat l'èxit que ha representant per a l'estratègia d'internacionalització del conflicte la decisió d'Alemanya de no acceptar l'extradició per rebel·lió i la posterior retirada de l'euroordre, i han contrastat aquesta situació amb el manteniment de presos a l'Estat espanyol. "No ens aclimatarem a un estat de repressió, a una monarquia de repressió", ha reblat Puigdemont.
Torra ha assegurat en la seva intervenció inicial, que tots dos han fet en anglès i català, que "la majoria del poble de Catalunya viu un somni que és molt més que una esperança: haver estat capaços d'exercir el dret a l'autodeterminació". "Gràcies a aquell exercici d'autodeterminació es va proclamar la independència el 27-O. Votarem totes les vegades que calgui, la democràcia és part del nostre ADN. Però que recordi l'Estat espanyol que partim d'un referèndum d'autodeterminació i d'una proclamació d'independència", ha advertit.
A preguntes de la premsa belga, Puigdemont ha insistit que no té cap intenció de ser present en la política d’aquest país, però sí que ha dedicat paraules crítiques al responsable de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, la reacció del qual davant la violència de l’1-O considera frustrant. “Estic molt, molt enfadat”, ha dit.
Puigdemont, que ha admès que l'11-S vinent servirà per prendre el pols a la fortalesa que manté l'independentisme, ha explicat que a partir d'ara reprendrà l'agenda que va quedar suspesa quan va ser detingut a Alemanya, farà els viatges que tenia programats i afegirà els que li han sol·licitat aquests mesos, tot i que de moment ha assegurat que no tenia cap sortida prevista. "Soc un europeu lliure a tot el món tret d'Espanya", ha dit.
Torra, la delegada del Govern a Brussel·les, Meritxell Serret, i el conseller a l'exili Toni Comin esperaven Puigdemont a l'arribada a la delegació catalana a Brussel·les.
Posteriorment hi han arribat els consellers a l'exili Lluís Puig i Clara Ponsatí, i tot seguit els consellers Laura Borràs, Àngels Chacón, Jordi Puigneró i Chakir El Homrani; una àmplia representació de diputats de JxCat; la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Caula; el president i la vicepresidenta del PDeCAT, i el senador d'aquest grup Josep Lluís Cleries.
Tots ells han estat presents durant la roda de premsa.