L'independentisme ha escenificat aquest dimarts la seva crisi més profunda. Tensió dins i fora del Parlament. Mentre el malestar entre Junts per Catalunya i ERC recorria des de primera hora del matí els passadissos i els despatxos de la Cambra, una part dels manifestants convocats al voltant de la Ciutadella han aconseguit saltar el cordó de seguretat i han portat la seva protesta a les portes del Parlament.
La tensió i els nervis han començat a quarts de deu del matí amb una convocatòria inesperada del president del Parlament, Roger Torrent, anunciant una declaració pública al despatx d'audiències. Torrent ha comparegut mitja hora més tard per comunicar que el ple d'investidura previst a les 15 hores quedava ajornat. Ha argumentat la necessitat d'esperar a la resolució del TC sobre les al·legacions de JuntsxCat per assegurar un ple d'investidura "efectiu i amb garanties".
Junts per Catalunya, que ignorava la decisió, ha fet pública la seva irritació de manera immediata. A partir d'aquí l'estira-i-arronsa no ha parat de creuar-se. Mentre ERC retreia que el grup de Puigdemont no els havia informat, tal com havien acordat, de com es faria la investidura, JuntsxCat replicava que tot va quedar lligat -i recollit en un document- en una reunió dels membres independentistes de la Mesa dilluns a la tarda en què van estar presents també els assessors jurídics de cada grup.
Els republicans sostenien que Torrent havia trucat a Puigdemont per avisar-lo i que el president no li va despenjar el telèfon perquè no tenia registrat el seu número. Els de Junts per Catalunya replicaven que el vicepresident primer, Josep Costa, va parlar amb Torrent abans de la compareixença i que no l'hi va explicar l'anunci que tenia intenció de fer.
En el rerefons, apareix el malestar dels republicans per l'escrit en què Puigdemont va reclamar dilluns l'empara del president i que ERC ha interpretat com una maniobra que situava tota la pressió damunt de Torrent i del Grup Republicà. De fet, la tensió entre els dos grups s'arrossega des de la campanya electoral del 21-D, i l'escrit va actuar com a detonador final.
Al mig, la CUP tampoc no amaga l'enuig. I li ha fet saber directament al president del Parlament a una reunió a primera hora de la tarda, on tant Carles Riera com Natàlia Sànchez han expressat sense embuts el que pensaven de la decisió d'ajornar el ple.
Després d'aquesta trobada, Torrent ha marxat del Parlament i ja no ha tornat. Tampoc hi era la presidenta del Grup Republicà, Marta Rovira. Per contra, JuntsxCat ha convocat una trobada dels seus diputats, on ha intervingut també el president a través de videoconferència, i on s'ha fet evident la profunda irritació dels diputats. El grup s'ha citat de nou abans de les 15h al Parlament, en què estava previst inicialment el començament del ple, en el que havia de ser un gest de protesta per l'ajornament.
També la CUP s'ha presentat a la Cambra a l'hora prevista, i no només això sinó que s'han assegut als seus escons per expressar la protesta. Els quatre diputats anticapitalistes asseguts en un ple amb la resta dels escons buits.
Mentre els retrets que es llançaven públicament els independentistes anaven fent cada cop més evident la tensió entre JuntsxCat i ERC, els manifestants a la porta del Parlament han saltat el cordó de seguretat i s'han manifestat durant hores a les portes del Parlament. De fet, alguns d'ells hi han instal·lat tendes de campanya per passar la nit.
Després de dies amb la imatge de dues furgonetes del Cos Nacional de Policia fent guàrdia davant l'accés al pàrquing del Parlament, dilluns al vespre els Mossos van prendre el relleu i han estat els BRIMO els que han hagut d'aturar els manifestants.
L'últim moviment ha estat el de Puigdemont. El president ha penjat un missatge passades les vuit del vespre a les xarxes per reclamar unitat de l'independentisme, però alhora per retreure als republicans que és falta de realisme pensar que actuant com a alumnes avantatjats del 155 acabaran amb el 155.