Congrés de Junts fàcil i àgil per a Carles Puigdemont i Jordi Turull. Lluny queda el congrés d'Argelers, en el qual hi va haver diverses sorpreses, com el vot de càstig a diversos dirigents de l'executiva vinclats a borrassistes. Precisament, per evitar situacions com aquesta, la ponència organitzativa incloïa que les candidatures es presentaven en llistes "tancades i bloquejades". És a dir, Puigdemont serà votat juntament amb els quatre vicepresidents; i el secretari general de Junts, Jordi Turull, amb les secretàries d'organització i de finances, Judith Toronjo i Teresa Pallarès, juntament amb els vint-i-cinc vocals. En termes futbolístics, vindria a ser que cada entrenador escull el seu equip. Tanmateix, alguns militants havien impulsat esmenes per tornar a l'antic model, en el qual els militants votaven individualment cada candidat. L'esmena ha durat poc, ja que ha estat tombada aquest mateix divendres a la nit amb 43 vots a favor, 238 en contra i 7 en blanc

Durant tres dies a Calella, Junts renovarà la seva estratègia i també la seva direcció, al voltant de Carles Puigdemont com a president i Jordi Turull com a secretari general. També tindran un paper destacat Judith Toronjo, que serà secretària d'organització, i Mònica Sales, Míriam Nogueras, Josep Rius i Antoni Castellà, que en seran vicepresidents. En canvi, Laura Borràs s'apartarà a la nova fundació del partit -FunDem, heretada de Demòcrates-, i els seus dirigents afins deixaran pas. Així mateix, Pilar Calvo serà la nova presidenta del consell nacional del partit en substitució de Josep Rull. 

Tampoc prospera l'esmena als sis mesos

Els delegats del congrés també han rebutjat les esmenes amb relació a l'eliminació del termini de sis mesos per optar a un càrrec orgànic a Junts. I és que l'actual ponència organitzativa suprimia aquest termini, mentre que alguns militants volien que es mantingués per evitar l'entrada de nous militants a l'executiva, com Antoni Castellà. 

D'altra banda, la tercera esmena més polèmica era la de la incompatibilitat de càrrecs. L'esmena en qüestió volia limitar que un dirigent no acumulés un càrrec i dos d'institucionals, o bé dos al partit i un d'institucional. El redactat anava dirigit a Josep Rius, que és vicepresident i portaveu de la formació, juntament amb l'acta al Parlament i a l'Ajuntament de Barcelona. Aquesta ha estat també rebutjada pels delegats de Junts a Calella aquest mateix divendres a la nit. Una altra esmena que tampoc ha prosperat era la que eliminava la permissivitat a la doble militància. Per tant, els militants podran continuar militant a Junts i a un altre partit, sempre que no competeixin. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!