L’inici del curs polític també passa inevitablement per Bèlgica. Segons avancen fonts de Sumar a ElNacional.cat, la vicepresidenta i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, es reunirà aquest dilluns al matí amb el president a l'exili Carles Puigdemont al Parlament Europeu, a Brussel·les. La trobada s’emmarca en les negociacions per a la possible investidura de Pedro Sánchez i es tracta d’un gest de Sumar per apropar posicions amb Junts per Catalunya, de qui depèn bàsicament la reedició del govern de coalició. És el primer cop que es coneix públicament que un representant de l’executiu estatal es veu amb Puigdemont. De la mateixa manera, fonts de La Moncloa s'han desmarcat de la reunió i han explicat que Díaz va informar del viatge aquest diumenge a la nit: "hi va en nom de Sumar, no del govern espanyol". A la trobada hi participaran també Toni Comín i Jaume Asens.

La vicepresidenta Díaz està anant per feina i està liderant la interlocució amb els juntaires. De fet, l'endemà de les eleccions del 23 de juliol Díaz va encarregar immediatament a Jaume Asens que mediés amb l’entorn de Puigdemont, amb qui manté una bona relació personal. Al damunt de la taula hi ha el desplegament d’una llei d’amnistia o una norma que permeti atenuar les causes judicials derivades del Procés independentista. I en l’horitzó un referèndum d’autodeterminació. De la mateixa manera, Sumar, que creu que una llei d’aquestes característiques tindria encaix en la Constitució espanyola, ha reunit un grup de 20 juristes de diferents àmbits per trobar-li l’encaix legal. 

 

El PSOE opta per altres conceptes

Fins al moment, el PSOE, que sempre s’hi havia mostrat més reticent, prefereix optar per altres conceptes més suaus com “desjudicialització”. En qualsevol cas no s’hi nega taxativament. Pedro Sánchez i la resta de portaveus del govern espanyol, així com representants socialistes, creuen que els seus anys de mandat han servit per pacificar i desinflamar Catalunya. En aquesta línia, els socialistes defensen que els indults i la derogació del delicte de sedició —del qual s’han beneficiat polítics independentistes— han sigut un aspecte clau per rebaixar les tensions polítiques. 

Sigui com sigui, a Madrid el secretisme és absolut respecte aquesta qüestió. El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ja va advertir aquest dijous que a hores d’ara no existeix cap conversa entre el PSOE i Junts per Catalunya al voltant d’una amnistia, i que cap de les dues parts ha fet cap proposta. Fonts del govern espanyol apunten que, sobre aquesta qüestió, cal “respectar els terminis”. En obert, la portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, assegura que Pedro Sánchez sempre treballa per la “cohesió territorial” i que el seu govern sempre es mantindrà coherent en la línia de desinflamar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

L’arrencada del curs és d’alt voltatge. Aquest dilluns mateix Pedro Sánchez engega la maquinària del curs polític amb un acte a l’Ateneo de Madrid. Serà 24 hores abans que Puigdemont, des de Brussel·les, marqui les condicions per negociar el vot afirmatiu de Junts per Catalunya en una investidura. El president a l'exili fa dies que alerta les xarxes socials que encara no hi ha cap negociació i el cert és que la investidura probablement fallida d’Alberto Núñez Feijóo dona un marge d’or per al PSOE i Sumar per negociar els vots de Junts per Catalunya. La sessió serà el 26 i 27 de setembre i, si acaba fracassant, s’obrirà un termini de dos mesos per buscar un altre candidat, després d’una altra ronda de contactes del rei Felip VI. De fet, els resultats del 23-J han convertit Puigdemont en el “kingmaker” de la política espanyola, segons va descriure el politòleg de la Universitat Carles III de Madrid Pablo Simón en conversa amb ElNacional.cat.