El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Administració, Jordi Puigneró, ha explicat en una entrevista a RAC1 que el ciberatac al nus de telecomunicacions de la Generalitat, que es va replicar a les pàgines web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, tot bloquejant-les durant tres hores va ser "contractat a la dark web, és a dir, a l'internet fosc". En aquest sentit, Puigneró ha remarcat que "els responsables del ciberatac eren gent molt preparada". "Es tracta d'un atac cibernètic d'última generació". A més, ha afegit que rere l'ofensiva d'ahir hi ha una inversió econòmica que encara no es pot determinar.  No obstant això, el conseller santcugatenc ha pogut avançar que es tracta d'un assalt al nus de telecomunicacions, amb l'objectiu de negar el servei i no pas de robar dades. 

La magnitud del ciberatac

Per tal d'entendre la magnitud de l'escomesa que van patir els servidors de la Generalitat, Puigneró ha explicat que d'entre els milions d'atacs cibernètics que s'han registrat a Catalunya envers, empreses, entitats, institucions...etc, aquest és el més gran amb diferència. "El que vam patir ahir no és pot comparar amb l'atac cibernètic més gran que havíem sofert fins al moment, el de la consulta del 9-N". En aquesta línia, ha explicat que l'any 2014, en la consulta del 9 de novembre sobre la independència de Catalunya, el ciberatac, que era d'un calibre molt menor, es va poder resoldre en tres dies. "Ara, en canvi, gràcies a l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, hem pogut solucionar un ciberatac d'una importància molt major en tres hores", ha recalcat.

A més a més, sobre la resposta a l'agressió informàtica, el conseller ha volgut lloar la tasca de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i ho ha fet, tot indicant que "sense l'agència a hores d'ara estaríem com la Universitat Autònoma de Barcelona", ha afirmat en relació amb el cas de robatori de dades que pateix la universitat des del novembre passat.

La gran importància de la ciberseguretat

Per tal d'entendre la importància de la ciberseguretat, el conseller de Polítiques Digitals i Administració ha avançat que, a principis de l'any que ve, es presentarà al Parlament la memòria  de ciberatacs que ha patit Catalunya l'any 2021. Sobre l'informe, Puigneró ha destacat que en tan sols un any Catalunya ha patit 800 milions de ciberatacs". I pel que fa a les motivacions que hi ha al darrere de l'atac, el conseller assegura que se'n desconeixen les raons, però que "s'està investigant", ja que es tracta d'un ciberatac planejat.

Com es va poder solucionar el ciberatac?

El vicepresident ha comentat que, amb l'objectiu de col·lapsar els servidors, a cada minut es registraven milers i milers de sol·licituds d'entrada amb orígens molt diversos, fet que va fer saltar totes les alarmes. Quan van quedar blocats els llocs web, el que vam fer va ser "habilitar un carril lliure per tal que els interessats a entrar als webs de la Generalitat tinguessin la capacitat de fer-ho".

 

 

Imatge principal: El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Administració, Jordi Puigneró/ ACN