Com més tarda el govern espanyol en donar explicacions sobre l'espionatge a líders independentistes catalans, més informacions apareixen sobre aquest tema; la darrera ha estat una exclusiva que ha donat el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró. El també conseller de Polítiques Digitals i Territori ha confirmat dos noms més de dirigents independentistes: qui va ser el seu cap de gabinet, Ivan Monforte, i l'exconseller Damià Calvet. Puigneró ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que ara fa un any, quan va sortir a la llum que l'aleshores president del Parlament Roger Torrent havia estat espiat amb Pegasus, el Govern va demanar a l'Agència de Ciberseguretat Catalana que analitzés els telèfons de tots els alts càrrecs del Govern que ho desitgessin. Tres departaments (Presidència, Territori i Polítiques Digitals) es van interessar en l'oferiment i 11 persones van cedir els seus telèfons per ser analitzats.
El conseller de Polítiques Digitals ha aclarit que en el moment en que aquestes 11 persones van cedir els seus terminals "no es coneixia molt bé quin era el vector d'atac de Pegasus i, per tant, no es va poder determinar si els seus telèfons havien estat atacats. Quan ha passat un any el conseller Puigneró confirma que d'aquelles 11 persones n'hi ha 3 on ara sí que s'ha trobat rastre de Pegasus, així doncs es pot confirmar que se'ls va atacar i es poden sumar a la més de seixantena d'espiats catalans. Els noms de les tres persones són l'exconsellera Meritxell Budó (la qual ja apareix a la llista de Citizen Lab), l'exconseller Damià Calvet i l'excap de gabinet de Puigneró Ivan Monforte.
El vicepresident del Govern ha tornat a insistir en reclamar conseqüències i responsabilitats per l'espionatge i s'ha preguntat si falta molt perquè la ministra de Defensa, Margarita Robles, plegui; "l'escàndol és majúscul i insostenible. Demanem la dimissió i una investigació profunda, independent, formal i internacional per aclarir els fets. Potser no donen explicacions perquè tenen alguna cosa per amagar, com per exemple que espien l'independentisme". En la mateixa línia, Puigneró ha subratllat que en una democràcia no es pot permetre aquest tipus d'espionatge a l'oposició política, advocats o periodistes.
La renuncia de Puigdemont
"No presentaré la meva candidatura a la renovació de la presidència del partit". Carles Puigdemont ha renunciat a seguir a la presidència de Junts, i no es presentarà al congrés que se celebrarà el 4 de juny a Argelers (Catalunya Nord), tal com ha anunciat aquest dimarts en una carta a la militància. Puigdemont ha arribat a la "conclusió" que cal una presidència "més implicada", que participi "permanentment" de les reunions executives i de les decisions polítiques. "M’agradarà molt i em sentiré molt honorat de poder acomiadar-me com a president de manera presencial", ha subratllat Puigdemont a la carta.
Per la seva banda, Puigneró ha recordat que Puigdemont és "el millor actiu de Junts i de l'independentisme" i ha dit que el considera la "cola d'enganxar" que uneix l'independentisme. Així doncs, davant la renuncia del també eurodiputat, el vicepresident Puigneró ha respectat la decisió de Puigdemont i ha posat de relleu la seva gran feina i s'ha mostrat convençut de que ara encara ho farà millor. "Gràcies per treballar pel país i per seguir fent-ho des de Junts i des del Consell per la República", ha conclòs.