El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha denunciat amb ironia un intent d'espanyolitzar el nanosatèl·lit català, que demà dissabte a les 7:07 hores serà enlairat en un coet Soyuz 2 des del cosmòdrom rus de Baikonur, ubicat al Kazakhstan.
Puigneró ha fet referència a una notícia del diari econòmic Expansión, que defineix el projecte com el "nanosatélite español". "I tot d'una el nanosatèl·lit Enxaneta es converteix en un gran èxit espanyol...", ha deixat anar el conseller.
Quan la conselleria va anunciar que posava en òrbita el nanosatèl·lit, diversos mitjans espanyols van intentar ridiculitzar el que van titllar com a "Nasa catalana".
El PP fins i tot va presentar una moció al Senat per intentar frenar in extremis el projecte amb el llançament el 20 de març del seu primer nanosatèl·lit a l'espai, desenvolupat per l'start-up catalana Sateliot. Al document, els populars argumentaven que "els recursos de les administracions públiques han de dedicar-se a atendre les necessitats dels ciutadans seguint els criteris d'eficiència i eficàcia". Per això, demanen que el ple del Senat aprovi una moció que insti el govern espanyol a frenar la NASA Catalana, i la titllen d'un exemple dels "malbarataments innecessaris dels ingressos obtinguts amb els impostos de tots".
El primer dels nanosatèl·lits serà de tres unitats i oferirà serveis de connectivitat global d'internet a tot el territori català, després d'un primer període de prova. L'objectiu d'aquest dispositiu serà permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.
En aquest sentit, el conseller delegat de Sateliot, Jaume Sampere, recorda que la cobertura actual només arriba al 10% de la superfície catalana i ha parlat de la "revolució" que representarà "donar connexió de forma global".
Aquest és el dia que Puigneró va anunciar el llançament del nanosatèl·lit.
El llançament d’aquest nanosatèl·lit suposa el tret de sortida de les missions satel·litàries de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, dissenyada per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’un nou àmbit econòmic, el NewSpace, basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades, amb l’objectiu de millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius.