El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha avisat que, "si no hi ha avanços en la resolució del conflicte català, és evident que la taula de diàleg no durarà dos anys". En una entrevista a Efe, Puigneró s'ha mostrat molt escèptic amb els fruits que pot donar la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat, que està previst que es reactivi després de la Diada de l'Onze de Setembre.
Puigneró sosté que "un dels socis del govern de coalició va decidir que volia fer aquesta aposta per la taula de diàleg, nosaltres hem acceptat ser-hi i participar en ella, amb molt escepticisme, vists els resultats en el passat". Paral·lelament, l'encarregat de pilotar la Conselleria de Polítiques Digitals i Territori no ha descartat reprendre la via unilateral si l'Estat prèviament també actua "unilateralment" amb Catalunya.
Amnistia i autodeterminació
El vicepresident de la Generalitat ha qüestionat el període de dos anys de la taula de diàleg davant la negativa reiterada del govern de Pedro Sánchez a negociar l'amnistia i l'autodeterminació: "Veurem com evoluciona, veurem si l'Estat fa un canvi o no". Per a Jordi Puigneró, "si veiem que aquesta taula, en les diferents reunions, es bloqueja, no durarà dos anys". En aquesta línia, el vicepresident argüeix que "si no hi ha cap avanç, voldrà dir que l'Estat ha actuat unilateralment".
Aquesta opinió del màxim responsable del Departament de Polítiques Digitals i Territori coincideix amb el que ha expressat una altra dirigent de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que considera que "vist l'enduriment del discurs del PSOE en relació amb Catalunya, veurem si farà falta o no esperar dos anys per veure quin recorregut té aquesta suposada taula de diàleg". Qui va ser crítica amb aquestes paraules va ser la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va expressar que això "afebleix la posició del Govern" en el marc de la taula de diàleg.
Sobre la via unilateral, Jordi Puigneró ha manifestat que "no és la nostra primera opció, volem un acord, però si aquest acord no arriba, si embarranca i es bloqueja, si no hi ha cap mena d'avanç, nosaltres ja vam fer al seu moment l'1-O, que va ser unilateral, i per tant l'Estat ja sap quins costos té per a ell arribar a aquesta situació". El vicepresident del Govern té clar que "en una negociació, un ha de tenir totes les cartes i no pot anar regalant-les".
En relació amb el govern de coalició entre ERC i Junts, Puigneró considera que "ha començat amb molt bon peu" i assegura que la seva relació amb el president Pere Aragonès "és molt bona". Ha reconegut, però, que "sorgiran petites qüestions, matisos, fins i tot de tant en tant un soci com l'altre voldran marcar perfil en un àmbit concret, però sempre dins del marc de l'acord de legislatura".
Un acord "pròxim" sobre El Prat
El vicepresident del Govern veu "pròxim" un acord amb Aena per ampliar l'Aeroport del Prat després de les taules tècniques celebrades al juliol i sosté que aquest és "un projecte necessari i important per al país". La data límit per una decisió final és el 30 de setembre, quan el govern espanyol ha d'aprovar la regulació aeroportuària per als propers cinc anys.
Puigneró també defensa una millor connexió entre els aeroports de Barcelona, Girona i Reus i ha indicat que "no ens podem permetre no tenir un aeroport intercontinental, l'economia ara no s'ho pot permetre".
En referència a la posició que fins ara ha adoptat Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Jordi Puigneró ha volgut recordar que "posar-li límits, bloquejar-ho, no deixar que es facin inversions i fer-ho menys competitiu no és la solució".