La premsa internacional continua fent ressò. Des que el celebrat setmanari estatunidenc The New Yorker va revelar el massiu ciberespionatge a personalitats vinculades al moviment independentista, han estat nombrosos els mitjans de comunicació que han continuat explicant als seus lectors, espectadors i oients l'escàndol. Aquest dijous, ha estat el Washington Post, un dels noticiaris més importants dels Estats Units, que n'ha parlat, i ho ha fet recollint una entrevista que ha protagonitzat el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró. El també conseller de Polítiques Digitals ha passat uns dies al país americà per qüestions relacionades amb la seva conselleria, i no ha desaprofitat l'oportunitat per donar ressò a l'espionatge i així contribuir a internacionalitzar la causa catalana.
Així, ha detallat que el govern català espera aclarir els fets, i fer-ho amb una investigació formal. "Hem demanat al govern espanyol impulsar una investigació interna i també una investigació internacional", ha informat. "Perquè, òbviament, no tenim garantia que una investigació interna demostraria quina és la situació real. Creiem que no serà prou transparent". Puigneró ha anat més enllà, i també ha alertat de les desconfiances que tenen pel que fa a les mesures que ja ha proposat l'Estat, com una investigació interna del CNI i una altra del Defensor del Poble. El vicepresident les ha rebutjades per ser insuficients: "Això és com designar el llop perquè vigili les gallines", ha llançat. "Crec que la manera correcta de fer les coses és amb una investigació externa formal". I ha concretat on espera que aquesta tingui lloc: al Parlament Europeu.
Jordi Puigneró també ha tingut l'oportunitat per recordar el passat totalitari de l'Estat espanyol, i que el mateix periodista del Washington Post ha remarcat durant la seva pregunta. "El règim espanyol ha de pensar sobre on vol anar de cara al futur. Vol tornar a algunes pràctiques més properes a la dictadura?", ha advertit el vicepresident. "Espanya no és una dictadura, però és clar que avui no és una democràcia plena". I, en aquesta línia, també ha explicat tots els drets que es veuen afectats per aquestes pràctiques il·legals. "És un intent de minar la llibertat de premsa, d'expressió i la llei de privacitat. No és acceptable que una democràcia plena espiï els polítics opositors". Tot plegat, abans de posar un exemple que els estatunidencs tenen ben present: "És un cas similar al Watergate".
Editorial demolidor
No és el primer cop que aquest diari se'n fa ressò del cas d'espionatge català. El divendres passat, el Washington Post va publicar un editorial demolidor que carrega contra tots aquells governs que practiquen el ciberespionatge contra dirigents polítics o ciutadans: "Les democràcies no haurien de lliurar-se a un futur de vigilància il·limitada", es titula el text. Posa l'exemple d'alguns usuaris de Pegasus, com Alemanya, Polònia, Bèlgica (tot i que assegura que no ho admet) i, seguidament, explica el cas del CatalanGate per acabar assenyalant directament les autoritats espanyoles. El prestigiós diari titlla de "vulneracions flagrants" l'espionatge patit pels independentistes i demana "una condemna", perquè assegura que "s'han vulnerat llibertats civils".
El cap de Robles
Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja demanés el cap de la ministra de Defensa, Margarita Robles, pel cas de l'espionatge que hauria protagonitzat el CNI i la seva reacció a les informacions revelades, Puigneró s'hi ha sumat. Durant una interpel·lació al Parlament aquesta tarda, ha preguntat: "Ja ha dimitit la ministra? Perquè porto vuit hores de vol i ja hauria pogut prendre aquesta decisió". I ha afegit un altre missatge dirigit directament a Robles, que ha acabat de sumar pressió sobre la seva figura: "La pregunta no és si ha de dimitir o no, sinó quan ho farà".