Mikel Lejarza, conegut com El Lobo, l'infiltrat dels serveis secrets espanyols a la branca política i militar d'ETA, ha dit sobre la fortuna de Jordi Pujol a Andorra que "fa més de 20 anys que en teníem tota la informació". Mikel Lejarza, que va propiciar el desmantellament de la cúpula d'ETA el 1975, ha assegurat en una entrevista a Europa Press que ell i el seu equip tenien tota la informació sobre els diners que ocultava el llavors president de la Generalitat. "Potser no interessava", ha remarcat Lejarza.
El Lobo i el seu equip van estar treballant des del 1990 per desmantellar Terra Lliure abans dels Jocs Olímpics de Barcelona l'any 1992. Durant la investigació van trobar documentació que acreditava la fortuna familiar dels Pujol a Andorra i en van informar oportunament. No amaga que "ho sabíem perfectament". Pujol va confessar que tenia la fortuna familiar a Andorra l'estiu del 2014, 24 anys més tard que els serveis d'intel·ligència espanyols ho detectessin i avisessin.
Jordi Pujol sempre ha atribuït els diners a la deixa que va cedir el seu pare als seus fills i a la seva dona. La crescuda milionària s'explica per les inversions que es van fer amb els diners, en productes financers. Fins a l'any 2014 la família Pujol no va declarar i regularitzar la fortuna. Alguns dels fills estan investigats per tenir negocis a l'estranger amb empreses pantalla per rendibilitzar i amagar la fortuna. L'Audiència Nacional investiga si part de l'increment de la fortuna prové d'un 3% de les comissions que presumptament cobrava l'executiu de Pujol a l'hora d'adjudicar les obres públiques.
El Lobo ha parlat també de la informació que tenien els serveis secrets sobre els moviments independentistes i en aquest sentit ha criticat que "la independència catalana no s'ha frenat bé des de l'aspecte polític". Segons Mikel Lejarza, els "serveis d'intel·ligència van fer la seva feina perfectament".
Altre cop ETA
Sobre la possibilitat que els etarres entreguin les armes, El Lobo ha subratllat que la banda terrorista està acabada, però que busquen el final propici per a una simbologia pública. "Cerca un moment polític més afí a ells, no amb un govern del PP, per exemple", ha considerat.
En l'entrevista a Europa Press amb motiu de la publicació d'El dossier del rey (Roca Editorial), valora la sortida de la presó d'Arnaldo Otegi i la seva possible candidatura a lehendakari, com a bona i dolenta: "És bo perquè veiem que s'acaben les armes", tot i que persegueixen governar i "no renuncien a la independència".
Però també veu una cosa dolenta: "Ja pensem en Otegi lehendakari: Passem pàgina ràpidament, en canvi, encara no passem pàgina de la Guerra Civil", ironitza, i demana respecte a les víctimes.
La primera novel·la amb Lejarza com a protagonista, El regreso del Lobo (2014, Roca Editorial), el situava en un altre terrorisme: Una investigació sobre Al-Qaida i Dubai poc després dels atacs de l'11-S contra els Estats Units. Lejarza ja ha treballat contra el gihadisme i augura que se'l derrotarà perquè tot terrorisme té data de caducitat, encara que aquest és més difícil d'afrontar i no pot eliminar-se en poc temps.
Constata que els infiltrats són fonamentals per tenir informació i que Espanya "té en això agents molt bons, i és un país capdavanter en control". I també veu clau coordinar-se, com assegura que es fa en la intel·ligència europea. "Però hi ha interessos de fora perquè Europa es trenqui, i són els que mouen les armes, etcètera", segons El Lobo, que ho atribueix als diners més que no pas a la ideologia. Ara El Lobo està ficat "en el món econòmic". "Els diners i el poder ho manegen tot", afegeix.