Junts per Catalunya reivindica les seves arrels i mostra el suport al president a l'exili, Carles Puigdemont. Els presidents Jordi Pujol i Artur Mas van participar ahir a Santa Susanna (Maresme) a un sopar amb més d'un centenar de militants i simpatitzants del partit, encapçalat pel secretari general de la formació, Jordi Turull, i el president del Parlament, Josep Rull. Entre els assistents hi havia els exconsellers Francesc Homs, Meritxell Budó, Lourdes Ciuró, Violant Cervera o Victòria Alsina i càrrecs municipals de la formació.

El mateix dia que Sergi Sabrià obria ERC en canal i carregava contra un Oriol Junqueras en plena cursa per recuperar el lideratge de la formació, Junts tancava files reunint alguns dels noms més destacats dels darrers anys de la seva història però alhora, segons fonts dels assistents, revindicava el perfil polièdric del partit integrat per persones de sensibilitats i procedències ideològiques diferents.

Construir país

En les intervencions, segons aquestes fonts, tant Pujol com Mas van instar a seguir "construint país" i protegir aspectes fonamentals de la nació com són la llengua o el model d'escola catalana. Tots dos van coincidir també a defensar la necessitat de cultura de govern i vocació de lideratge del partit, així com la conveniència de marcar un rumb clar per a la seva acció política.

Jordi Turull Rull Mas Pujol
Artur Mas, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Pujol, entre els assistents al sopar de Junts

El secretari general i el president del Parlament, de la seva banda, van reivindicar el referèndum de l'1-O i van apostar per culminar el procés d'independència. Turull, que va convidar públicament Pujol i Mas a afiliar-se al partit, va destacar la capacitat de Junts per aguantar la posició en moments clau, com ha estat la llei d'amnistia tot i les crítiques que això els ha comportat, i va insistir en l'aposta per investir Puigdemont i la voluntat del president a l'exili de tornar a Catalunya malgrat el risc que això comportarà ara que el jutge instructor ha negat l'aixecament de les ordres de detenció en aplicació de la llei d'amnistia.

De la seva banda, Rull va subratllar la necessitat que Junts es consolidi com el principal partit del país i amb un projecte de govern "per a tothom".

La intervenció de Pujol en aquesta convocatòria s'afegeix a les diverses aparicions públiques que ha protagonitzat els darrers mesos, entre els quals el sopar que va presidir a Martorell en què va demanar el vot per a Junts i per a la candidatura de Carles Puigdemont a les portes de l'inici de la campanya electoral al Parlament. El darrer dia de campanya, de nou, tant Pujol com Mas van demanar públicament el vot per al candidat de Junts.