La família Pujol nega el delicte d'organització criminal. "És només per ser Pujol", argumenta la defensa. En el recurs d'apel·lació que han presentat davant l'Audiència Nacional, consideren que se'ls atribueix un delicte d'organització criminal en una "mena de responsabilitat de la tribu", sense que l'expresident català hagi fet mai "la més mínima gestió" per afavorir els negocis dels seus fills.

La defensa de la família, exercida pels advocats Cristóbal Martell i Albert Carrillo, s'oposa a la proposta del jutge José de la Mata d'enviar a judici tots els membres de la família de l'expresident de la Generalitat perquè entén que van "formar una organització criminal que, aprofitant la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades, va acumular un patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".

Demanen arxivar el cas

En el seu recurs, a què ha tingut accés Efe, els advocats demanen que s'arxivi el procés contra l'expresident català Jordi Pujol, la seva dona Marta Ferrussola i els seus set fills, en considerar que l'únic delicte que podrien haver comès és el de frau fiscal pels fons ocults a Andorra, tot i que ja hauria prescrit.

La defensa carrega contra la imputació d'organització criminal, ja que entén que el jutge ha atribuït als Pujol de manera "col·lectiva" una conducta delictiva, en una "mena de responsabilitat de la tribu" o de "dret penal d'autor (ser un Pujol)", construccions que al seu parer són "impròpies" d'un sistema penal garantista com l'espanyol.

Només Jordi Pujol Ferrusola administrava el llegat familiar

Segons sostenen els advocats, era Jordi Pujol Ferrusola qui administrava el llegat familiar, de manera que la conducta del seu pare, mare i germans era "perfectament estàtica i passiva", limitant-se a "ser receptors d'un corrent monetari", sense el paper de cooperació que exigeix el delicte d'organització criminal.

El fill de l'expresident, Jordi Pujol Ferrusola. / Europa Press

El recurs assenyala que el primogènit dels Pujol va distribuir entre els seus germans fons procedents del "llegat de l'avi" que ell gestionava, entre els anys 2000 i 2004, i subratlla que, fins i tot en el cas que els diners fossin de procedència delictiva, ja haurien prescrit els delictes d'associació il·lícita i organització criminal que s'atribueixen als seus pares i germans.

Els advocats neguen a més el blanqueig de capitals que el jutge va imputar als Pujol després de concloure que els fons de la família procedien de "pagaments" d'empresaris que pretenien tenir una bona relació amb ells per a futurs negocis, adjudicacions il·lícites o contractacions.