Jordi Pujol ha tornat aquest dimarts al Palau de la Generalitat per participar en la ronda de contactes que el president, Salvador Illa, ha convocat amb tots els presidents en actiu que l'han precedit. Igual com va fer la setmana passada amb José Montilla, Illa ha sortit a rebre Pujol a la Galeria Gòtica i tots dos s'han dirigit al Saló dels Diputats on han celebrat la reunió. Amb aquest gest, Illa atorga a Pujol el reconeixement més important que ha rebut des que se li van retirar els honors d'expresident arran la polèmica provocada per la confessió sobre la deixa del seu pare. Aquesta setmana Illa es reunirà també amb Artur Mas i la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha assegurat en ser preguntada durant la roda de premsa d'aquest dimarts si es reunirà també amb Carles Puigdemont, que la seva intenció es trobar-se amb "tots els presidents".

Pujol i Illa s'han reunit al Saló dels Diputats, la sala que precedeix el despatx oficial del president i on Illa celebra totes les trobades. De fet, aquest espai, que va ser restaurat el 2020, presenta moltes novetats per a Pujol. D'entrada el nom, atès que quan Pujol ocupava el Palau es coneixia com a Saló Montserrat. Però, a més, també es nova la bandera espanyola que hi ha incorporat el nou govern.

Illa Pujol : Arnau Carbonell
Els presidents Salvador Illa i Jordi Pujol durant la reunió al Saló dels Diputats / Foto: Arnau Carbonell

Figura rellevant

En acabar la reunió Illa ha fet pública una publicació a la xarxa X en què descriu Pujol com "una de les figures més rellevants de la història política de Catalunya". De fet, el polític socialista quan s'ha referit en les seves intervencions als seus predecessors ha citat sempre Pujol i ha reconegut el seu llegat, com el de la resta de presidents. Així ho va fer, per exemple, tant en la seva presa de possessió, a la qual va assistir Pujol, com durant el debat d'investidura.

Amb tot, era el primer cop que Pujol tornava al Palau per ser rebut formalment com a expresident en una reunió amb el president des que es va fer pública l'existència de la deixa del seu pare, el juliol del 2014. Aquella confessió va desencadenar una tempesta damunt de la família i es va convertir en l'origen d'una intensa persecució judicial i política que va provocar que el govern d'Artur Mas li retirés els honors d'expresident.

Tot i que el judici per la deixa encara no té data, els documents i àudios que s'han conegut sobre l'Operació Catalunya han demostrat fins a quin punt la família Pujol va ser un dels primers objectius de la policia patriòtica liderada pel comissari Villarejo. De fet, la fiscalia en l'escrit d'acusació no ha pogut presentar cap prova d'intervenció del president directa en fets delictius i les acusacions es concentren en frau fiscal del fill gran.

La sortida a la llum de la informació sobre l'Operació Catalunya i la guerra bruta de l'Estat ha donat peu a una recuperació de la imatge del president, que ha tornat a normalitzar la seva presència en actes oficials i en intervencions públiques com en la darrera campanya electoral al Parlament en què va intervenir demanant el vot per a Carles Puigdemont.

Pujol Illa Arnau Carbonell
Pujol i Illa aquest dimecres al Palau de la Generalitat / Foto: Arnau Carbonell
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!