L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha valorat molt positivament l'amnistia que han acordat els partits independentistes i el tàndem PSOE-Sumar i que ara s'està tramitant per a la seva aprovació al Congrés, en tant que considera que aquesta mesura de gràcia per a desjudicialitzar el Procés "serà bona per a la concòrdia" a Catalunya i perquè aquesta "trobi un bon encaix en l'àmbit espanyol". Pujol, que amb 93 anys i retirat de la política activa ha donat una entrevista aquest dijous a Catalunya Ràdio amb motiu de la mort de l'historiador i articulista Joan B. Culla, un "molt bon amic", ha afirmat que aquesta amnistia ha de tenir un plantejament "el més ampli possible". Preguntat sobre si aquesta l'hauria d'incloure a ell i els seus afers amb la Justícia, Pujol ha mantingut uns segons de silenci i s'ha limitat a afirmar el següent: "Jo he estat objecte de gent amb una actitud hostil, que ve de lluny, de més d'una banda, com del PP o socialistes".
"Com a mínim hi ha un cert compromís que hi haurà [amnistia]. Està molt bé. I que s'hagi plantejat el més ampli possible" ha valorat Pujol, alhora que ha assenyalat que "hi ha una part de l'opinió política espanyola que no ho veu bé, no només al PP, sinó també socialistes". També l'àmbit de la justícia, ha apuntat. En aquest sentit, l'expresident Pujol també ha esmentat a l'expresident del govern espanyol i exlíder socialista Felipe González, sobre el qual assegura que està "sorprès" per la seva postura frontalment contrària a l'amnistia: "M'ha sabut greu", ha lamentat, alhora ha argumentat que ha tingut sempre "una molt bona valoració d'ell", i que la Transició política es va poder fer gràcies a gent com ell, com Suárez i com Carrillo. "Això darrerament s'ha trencat una mica, pel món socialista. UCD ja no existeix, i en alguns sectors del PP que es podrien identificar amb ella també s'ha trencat. I el PCE ja no té la importància que tenia llavors. Tot plegat ha trontollat una mica", ha explicat Pujol.
🔴 Jordi Pujol, al #MatíCatRàdio, sobre si ell es podria acollir a l'amnistia: “Està molt, molt bé que s’hagi plantejat el més ampli possible. Jo he estat objecte de gent que ha tingut una actitud hostil” https://t.co/Et4RLlzBCG pic.twitter.com/sGDTtREnXu
— Catalunya Ràdio (@CatalunyaRadio) November 30, 2023
"S'ha de negociar, el tot o res no ens durà enlloc"
D'altra banda, l'expresident Pujol ha afirmat que s'ha de negociar a Madrid, perquè l'alternativa, enrocar-se en "el tot o res", "no ens durà enlloc", ha valorat, citant precisament una afirmació recent de Joan B. Culla. En aquest sentit, Pujol ha argumentat que s'ha de ser conscient "de quina mena de país som, i quins problemes ens trobem, dintre de Catalunya, a Espanya i a Europa", de forma que "en sapiguem treure unes conseqüències adequades". "No podem prescindir de Madrid, ni d'Europa, ni del món. Som molt poqueta cosa, però tot el que passa al món, com l'evolució de l'economia o les migracions, influeix aquí", ha assenyalat. Sobre l'acord aconseguit darrerament entre l'independentisme català i el PSOE de Pedro Sánchez en el marc de la investidura, Pujol considera que "és un bon acord tot el que sigui una millora, petita o grossa". "El que necessitem és més del que el punt de vista espanyol ens vol donar. Però l'actitud negociadora és bona", ha conclòs.
L'expresident ha argumentat també que "Espanya és un país molt important", de forma que maniobrar dins l'Estat "requereix molta estratègia", sense deixar marge a la "improvisació". Partint d'aquesta premissa, Pujol insta a "no perdre de vista la realitat", el "context" i "les nostres possibilitats", perquè, alerta, "és un perill" fer-ho. Amb tot, l'expresident ha valorat que "hem arribat més lluny que no pensàvem, les coses no han anat negativament" per al país durant les darreres dècades. Preguntat sobre si s'ha menystingut Espanya, Pujol ha afirmat que "darrerament ens embrancàvem en una operació difícil" i que, "a vegades s'ha de fer, posar sobre la taula un projecte ambiciós". Això sí, "s'ha de saber calibrar, organitzar bé, situar-nos en la conjuntura nostra, la de Catalunya". Un país, assegura l'expresident, que "no és senzill, no pot prendre decisions alegrement". Un país, però, que "tampoc no pot rendir-se davant de qualsevol imposició de fora", ha apuntat.
"Catalunya té la seva identitat amenaçada"
Jordi Pujol també ha parlat dels problemes que enfronta Catalunya, sobre els quals destaca que "està amenaçada la nostra identitat", per sobre de "qüestions de diners o competències". En aquest sentit, l'expresident també ha destacat la qüestió de la llengua catalana, "molt amenaçada". Sobre això, Pujol ha recordat una frase que li havien dit diputats del PP i socialistes fa molt de temps, sobre que el catalanisme dins de 40 anys no existirà. "Hem pogut negociar altres vegades a Madrid i defensar la identitat. Ho vam fer sempre. Negociant amb UCD, PSOE i després PP. I no va ser fàcil, no tothom ho va acceptar tot dins dels partits", ha explicat.
Mèrit també de l'oposició: "No hauríem pogut fer segons quines coses"
Sobre aquesta política pactista i negociadora que l'expresident enalteix, Pujol assegura que "no hauríem pogut fer segons quines coses sense l'oposició", de forma que considera algunes coses aconseguides a Catalunya durant els seus governs com un "mèrit col·lectiu". "No podríem haver anat tan lluny sols. Aquestes capacitats de col·laboració van existir. I va ser mèrit de tothom. Com TV3, mèrit també d'UCD i PSOE", ha apuntat. Això sí, explica que des de Madrid volien pràcticament "una tele folklòrica". "I vam dir no, una televisió com la que hi ha a qualsevol país d'Europa. Sempre hem tingut dificultats", ha dit. "Catalunya, a través de gent de tota mena, també ERC, PSUC, socialistes i més, tot això ha contribuït a fer un progrés molt gran. Des del final del Franco fins ara Catalunya ha progressat d'una manera substancial", ha conclòs Pujol.