El president de Rússia, Vladimir Putin, ha afirmat aquest divendres que els Estats units i l'OTAN "no tenen en compte les preocupacions" de Rússia per trobar una solució a la crisi a Ucraïna. Segons ha informat el Kremlin, Putin ha fet aquestes declaracions en una reunió per videoconferència amb el president francès, Emmanuel Macron. En la trobada virtual entre ambdós caps d'Estat, Putin ha assenyalat que la resposta dels Estats Units i l'OTAN no allunya les "preocupacions" de Moscou. Concretament, les peticions russes són "evitar l'expansió de l'OTAN, que els Estats Units i l'OTAN es neguin a desplegar sistemes d'armes a prop de les fronteres o retornar el potencial militar i infraestructures d'Europa a posicions de 1997, any en què es va signar l'Acta Fundacional OTAN-Rússia". A més, per a Putin, la resposta dels Estats Units i els seus aliats també "ignora la pregunta clau, és a dir, com els Estats Units i els seus aliats seguiran el principi d'indivisibilitat de seguretat (…) que estableix que ningú ha d'enfortir la seva seguretat en detriment de la d'altres països?", indica el comunicat.
Malgrat que s'ha fet palesa la distància que encara separa ambdós bàndols, en un document que ha fet públic el Kremlin s'expressa que el president rus s'ha compromès a "continuar en el camí del diàleg sota el format de Normandia". L'escrit també apunta que Rússia estudiarà "amb cura" les respostes dels Estats Units i l'OTAN que va rebre el passat dimecres per "decidir sobre accions futures". Així doncs, sobre la crisi oberta a Ucraïna, en la conversa amb Macron, Putin ha posat èmfasi en la "importància" de "l'estricte compliment" per part de Kíev de les disposicions previstes al Protocol de Minsk. És a dir, establir un diàleg directe amb Donetsk i Lugansk i "legalitzar l'estatus especial" del Donbas.
Al seu torn, des de l'Elisi apunten que "tenim desacords molt importants amb Rússia". La conversa entre ambdós caps d'Estat, que ha durat més d'una hora, no ha estat un èxit des del punt de vista francès. I el ministre francès d'Exteriors, Jean-Yves Le Drian, ha anunciat que viatjarà "molt aviat" a Ucraïna juntament amb el president alemany, Olaf Scholz, per intentar posar remei a una situació que ha titllat de "molt greu" i "molt tensa". Després de la reunió amb Vladimir Putin, el president francès també ha parlat per via telefònica amb el president ucraïnès, Volodimir Zelenski. Les converses amb el màxim dirigent rus i ucraïnès s'emmarquen en el pla de desescalada de la tensió al voltant d'Ucraïna.
EUA demana als estatunidencs marxar d'Ucraïna
L'ambient de "tensió" que es respira a Ucraïna amoïna els Estats Units. I és que, després d'evacuar el personal diplomàtic no essencial, l'ambaixada nord-americana a Kíev ha demanat aquest dimecres als seus ciutadans que abandonin Ucraïna. A través d'un comunicat del govern, els EUA afirmen que "la situació de seguretat a Ucraïna continua sent imprevisible a causa de l'augment de l'amenaça d'acció militar russa i pot deteriorar-se amb poca antelació. L'ambaixada dels Estats Units insta els ciutadans d'Ucraïna a considerar la possibilitat de marxar ara utilitzant opcions de transport comercials o d'altres privades disponibles". La recomanació governamental s'ha fet pública aquest dimecres després que la sotssecretària d'Estat dels Estats Units, Wendy Sherman, hagi considerat que Rússia atacarà Ucraïna d'aquí a mitjans de febrer. Val a dir que ja fa més d'un mes que l'ambaixada va situar el país en el rang de màxima alerta, el nivell 4. Amb tot, els EUA han ordenat a la ciutadania no viatjar a Ucraïna.