Aquest mes d'octubre, se celebrarà l'acte de la jura a la Constitució espanyola d'Elionor de Borbón Ortiz a les Corts Generals el mateix dia que complirà la majoria d'edat. En aquest acte, la princesa d'Astúries jurarà complir els seus deures com a hereva al tron, d'acord amb l'article 61 de la Constitució. Aquest article estableix que, en arribar a la majoria d'edat, l'hereu al tron ha de prestar jurament d'exercir fidelment les seves funcions, respectar i fer complir la Constitució i les lleis, així com protegir els drets dels ciutadans i les comunitats autònomes. A continuació, t'expliquem quan és la jura a la Constitució de la princesa Elionor i tots els detalls. 

🔴 Jura de la Constitució de la Princesa Elionor, DIRECTE | Última hora dels actes 
 

📄 Llista d'assistents a la jura de la Constitució de la princesa Elionor
 

Quan és la jura a la Constitució de la princesa Elionor?

La jura a la Constitució de la princesa Elionor se celebrarà aquest 31 d'octubre, dia en el qual la princesa d'Astúries compleix la majoria d'edat. Aquest dia serà molt important per a la filla de Felip VI, ja que no només complirà 18 anys, sinó que també jurarà la seva fidelitat i es comprometrà a exercir les seves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes. L'esdeveniment començarà al voltant de les 11 hores del matí i tindrà lloc al Palau del Congrés de Diputats, localitzat a Madrid. 

L'esdeveniment començarà quan la família reial arribi a Carrera de San Jerónimo escoltats per l'Esquadró de la Guàrdia Real. Allà es trobaran amb el president en funcions, Pedro Sánchez, i el cap d'Estat Major de la Defensa, Teodoro Esteban López.

Qui està convidat i qui no anirà a la jura de la Constitució d'Elionor?

Molts personatges importants acudiran a la jura de la Constitució d'aquest 31 d'octubre. Entre les principals autoritats, s'hi troba el president del Govern en funcions, les vicepresidentes, els ministres en funcions, el degà del Cos Diplómatic, alguns presidents de les comunitats autòctones, quatre expresidents del govern espanyol, el líder del PP com a cap de l'oposició, bona part dels diputats i els senadors, els ponents de la Constitució, els expresidents de les cambres i altres personatges polítics. 

Alguns dels convidats han rebutjat la invitació, com és el cas d'ERC, Junts, Bildu i BNG, que han decidit no anirà cap dels seus membres com a representant a la cerimònia. Els esmentats es neguen a reconèixer l'autoritat política al rei i no reconeixen la Corona ni la seva legitimitat. 

Un altre dels convidats que més interès ha despertat ha estat el rei emèrit Joan Carles I. La relació de la família reial amb el rei emèrit sovint ha estat objecte de debat i controvèrsia. A l'acte de jura a la Constitució de la princesa Elionor no hi assistirà el seu avi, Joan Carles I. Tot i això, sí que ha estat convidat a la celebració familiar posterior.