Avui s’ha activat oficialment el compte enrere electoral a Catalunya, donat que el ple d’investidura ha certificat la impossibilitat de poder proposar un candidat a ser investit president de la Generalitat, tal com fixa la llei s’ha de fer durant els primers 10 dies hàbils posteriors a la constitució de la cambra. Això vol dir que, a partir d’ara hi ha un termini de dos mesos per a un segon intent. Hi ha dues opcions: aconseguir que un candidat obtingui els suports necessaris per a ser elegit president de la Generalitat o, en cas que això no passi, convocar noves eleccions. T’expliquem quan es podrien repetir els comicis a Catalunya en el cas que la primera via no prosperés.
 

Eleccions a Catalunya 2024: quan podrien repetir-se

A partir d’avui, després d’haver-se formalitzat una investidura fallida comença el termini de dos mesos per intentar investir un president de la Generalitat. Aquest període finalitzarà el 26 d'agost i, si en aquella data no hi ha nou president, es convocaran de nou eleccions a Catalunya i els catalans haurien de tornar a les urnes el diumenge 13 d'octubre

Així, si transcorren aquests dos mesos i no s'ha escollit cap candidat, el Parlament quedaria dissolt de manera automàtica. En cas que això passés, Pere Aragonès, com a president en funcions, hauria de convocar els comicis, que s'haurien de celebrar 47 dies després que es publiqués al DOG (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) la convocatòria oficial. Per tant, els catalans quedarien formalment convocats a tornar a votar el diumenge 13 d'octubre.

Quan sabrem si es convoquen de nou eleccions a Catalunya aquest 2024?

Si els catalans haurem d’anar a les urnes de nou aquest 2024, o no, serà una incògnita per a tothom fins al pròxim 26 d’agost. Fins aleshores, es mantindrà la incertesa. Tot i que tradicionalment la cambra suspèn l’activitat parlamentària de l'1 al 15 d’agost, es contempla la possibilitat de celebrar algun ple d’investidura durant aquests dies. Si el ple d’investidura se celebrés, aleshores ja sabríem que no es convoquen noves eleccions. Així i tot, com el termini per investir el nou president de la Generalitat finalitza el 26 d’agost i és necessari convocar el ple d’investidura amb 28 hores d’antelació, la incògnita es podria mantenir fins al dia 24 d’agost de 2024.

Quan s'investiria el nou president si es repetissin les eleccions?

El Parlament de Catalunya mai ha estat dissolt automàticament després d'unes eleccions per la impossibilitat d'investir un president de la Generalitat (només es va dissoldre automàticament el desembre del 2020 perquè no es va poder investir un nou president després de la inhabilitació de Quim Torra). No obstant això, si finalment el Parlament es dissol i es convoquen noves eleccions, en cas de persistir els vetos creuats entre els partits i convocar-se noves eleccions, s'hauria de seguir el mateix procediment que en la primera ocasió: constitució del Parlament en un termini màxim de 20 dies després de les eleccions, proposta de candidat a la presidència i debat d'investidura, el qual es desenvoluparia a finals d'any.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!