Bon dia i prepareu la biodramina, perquè aquesta setmana arrenca amb cada diari fent la seva portada particular i sense cap tema que desperti prou interès per ser unitari. Uns posen gasolina i es desperten amb la MotoGP, d’altres miren cap al cel per saber què passarà amb el nou papa, i també hi ha qui continua excavant en el terreny sempre fèrtil dels casos judicials que envolten Pedro Sánchez i els seus familiars. El Mundo arrenca la jornada compartint una imatge d'Àlex Márquez i apunta que aquest “reina en un Jerez de rècord”. El pilot ha aconseguit la seva primera victòria en MotoGP a ‘La catedral’ de Jerez de la Frontera, escenari del Gran Premi d'Espanya de motociclisme, davant de més de 224.000 espectadors (224.420) al llarg del cap de setmana, i torna a ser líder del mundial de la categoria. Àlex Márquez s'ha vist beneficiat per la caiguda en la tercera volta del seu germà Marc Márquez quan lluitava pel lideratge de la carrera. D'altra banda, el diari assegura que Manuel de la Rocha, principal assessor econòmic de Pedro Sánchez i actual secretari general d’Afers Econòmics i G20 a la Moncloa, “va participar amb veu i vot en les reunions clau del Consell Gestor del Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiques, creat durant la pandèmia per rescatar companyies”. Segons recullen les actes confidencials a les quals ha tingut accés el diari, De la Rocha va intervenir activament en les sessions del 21 i 27 d’octubre de 2020, en què es va aprovar el disseny final del rescat d’Air Europa. “Sánchez va situar el seu assessor clau a la cita decisiva d'Air Europa”, denuncia El Mundo.
A l'ABC, més crítiques contra el president espanyol però per un altre tema: “La relació de Sánchez amb la Xina vulnera el full de ruta de l'OTAN”. La nova aproximació a les relacions entre la Unió Europea i la Xina que Pedro Sánchez va intentar impulsar obertament durant el seu recent viatge a Pequín, poc abans de Setmana Santa, “entra en clara contradicció amb un dels punts del concepte estratègic de l’OTAN aprovat l’any 2022”, assegura el diari conservador. De fet, recorda que aquest “concepte estratègic” es va consensuar precisament durant la cimera celebrada a Madrid, amb Espanya com a país amfitrió i amb el president espanyol, líder socialista, al capdavant del govern. En el punt 13, el text afirma de manera explícita que “les aspiracions declarades i les polítiques coercitives de la República Popular de la Xina suposen un desafiament per als nostres interessos, la nostra seguretat i els nostres valors”. D'altra banda, imatge gegant a la portada del papa Francesc i el següent titular: “El 70% volen que el futur papa segueixi la senda de Francesc”. Segons una enquesta encarregada pel diari, “els joves mostren postures més conservadores que les generacions més madures” i afegeix que més del 80% dels enquestats “desitgen que es continuï avançant en l'acceptació de la comunitat LGTBI, la integració de la dona i la persecució dels abusos”.
Finalment, El País celebra que “el Constitucional avala en el seu primer esborrany la llei trans”. El Tribunal Constitucional té previst començar aquesta setmana la deliberació sobre la llei trans estatal, amb un esborrany de sentència que dona suport, gairebé totalment, a aquesta norma aprovada fa dos anys. Si aquest text tira endavant, el tribunal validaria àmpliament la regulació que permet el canvi registral de sexe d'acord amb la voluntat de la persona, sense requisits addicionals ni obstacles legals. La tramitació d’aquesta llei va provocar tensions importants: dins del moviment feminista, entre els grups parlamentaris, i també dins del mateix govern espanyol, especialment entre el PSOE i Podemos. El nucli del debat va ser el concepte d’autodeterminació de gènere, que permet a qualsevol persona canviar el seu nom i sexe al DNI únicament per decisió pròpia. El Partit Popular, en el seu recurs, al·lega que aquest plantejament genera inseguretat jurídica. Què diuen la resta de portades d'aquest dilluns?







