A Espanya hi ha actualment gairebé 250.000 persones aforades, és a dir, que gaudeixen del dret a ser jutjades per un tribunal diferent que la resta de ciutadans.
D'ells, 232.000 són membres de les Forces i Cossos de Seguretat, tant de l'Estat com de les autonomies; 5 d'ells pertanyen a la Família Reial i la resta, 17.603, a institucions de l'Estat i de les comunitats autònomes. En aquests últims s'inclouen polítics, jutges, fiscals, membres del Tribunal de Comptes i el Consell d'Estat o defensors del poble, entre d'altres.
Així ho va detallar el març del 2017 en una compareixença al Congrés dels Diputats el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes. La majoria dels aforats són doncs, policies estatals o autonòmics i guàrdies civils, que, si delinqueixen a l'exercici del càrrec, han de ser jutjats a les audiències provincials.
Els aforaments estan regulats per la Constitució, la Llei Orgànica del Poder Judicial i els Estatuts d'Autonomia. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat aquest dilluns una reforma exprés de la Constitució, amb caràcter limitat.
Jutges i fiscals
Els jutges -5.400- i els fiscals -uns 2.550- són el segon i el tercer grup més gran de càrrecs aforats. Si cometen algun delicte són jutjats pel tribunal superior corresponent. El president del Consell General del Poder Judicial i del Suprem, els membres del Tribunal Constitucional o els vocals del CGPJ són jutjats davant de la sala penal del Suprem si és el cas.
Família Reial
També gaudeixen d'aforament cinc membres de la família reial espanyola. La figura del Rei, actualment Felip VI, és inviolable: no està subjecta a cap tipus de responsabilitat segons l'article 56 de la Constitució, fins i tot en la seva vida civil i privada. Són aforats davant del Suprem la reina Letícia, els reis Joan Carles i Sofia i la Princesa d'Astúries, Elionor.
Polítics
Quant als polítics aforats, el seu nombre oscil·la segons les fonts entre 2.000 i 2.300. Ho són el president i els ministres del Govern central, que només poden ser investigats i jutjats pel Tribunal Suprem. Els presidents i consellers dels governs autonòmics són aforats davant del Suprem o els tribunals superiors de justícia de cada comunitat autònoma.
També gaudeixen d'aforament els presidents del Congrés i el Senat i dels parlaments o assemblees autonòmiques; els diputats i senadors i els parlamentaris d'autonomies. En el cas de diputats i senadors, l'enjudiciament l'ha d'autoritzar la cambra corresponent mitjançant un suplicatori.
Altres països
Espanya és un dels països on l'aforament està més estès. A Alemanya, el Regne Unit o els Estats Units no existeix. A Portugal o Itàlia només gaudeix d'aforament el president de la República; a França, el president de la República, el primer ministre i els seus ministres.