Una quarantena de ciutats catalanes tindran punts de votació per a la consulta ciutadana sobre monarquia o república que se celebrarà el 14 de maig arreu de l'Estat espanyol. La mobilització, convocada per la Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República, té per objectiu "pressionar" el govern espanyol perquè convoqui un referèndum sobre la forma d'estat. Un dels coordinadors de l'agrupació a Catalunya, Antonio López, ha explicat que hi haurà més de 140 urnes on votar arreu del territori català, la majoria situades a l'àrea metropolitana de Barcelona. A més de totes les capitals de demarcació, també hi haurà punts de votació a Badalona, Castelldefels, l'Hospitalet de Llobregat, Gavà, Granollers, Mollet de Vallès, Santa Coloma de Perpètua, Terrassa, Sabadell o Salou. A Espanya hi haurà gairebé 1.000 meses i també es podrà participar en algunes ciutats a l'estranger, com Brussel·les, Londres o París.

La consulta popular no vinculant serà el pròxim 14 de maig

"Deficiència democràtica"

Encarna López, de la coordinadora de la plataforma, ha denunciat una "deficiència democràtica" a l'hora de "deixar triar a la ciutadania la forma d'estat". "Som l'any 2022, ja és hora que ens deixin decidir si volem monarquia o república", ha apuntat. I ha considerat que la consulta ciutadana és "una manera de deixar en evidència la falta de democràcia" per part del govern espanyol per "no voler convocar un referèndum vinculant". Una altra coordinadora, Raquel Tejero, ha detallat que la plataforma posarà "una taula al carrer, paperetes i una urna perquè la gent pugui votar". Ho podran fer els ciutadans majors de 16 anys. Tejero ha assegurat que l'organització de la qual forma part és "neutral" i que no fa campanya per cap de les dues opcions. Al final del dia es farà el recompte i els resultats es faran públics a través del seu lloc web. Antonio López confia que la consulta serveixi, a més de fer pressió al govern espanyol, per "unir a tota la gent que vol un referèndum vinculant" sobre monarquia o república.

Suport popular

La coordinadora compta amb el suport d'associacions veïnals, moviments socials, sindicats i partits polítics, entre els quals hi ha, per exemple, Alternativa Republicana, Anticapitalistes (que hi serà com a membre observador), Coba's, Confederació Intersindical, Corrent Vermella, Fundació Democràcia Activa, Izquierda Republicana, Izquierda Unida, PCE, Partit dels Treballadors d'Espanya, Partit Feminista d'Espanya, Partit Socialista Lliure Federació, Podemos, POSI, Rebeldía i UJCE. La consulta es realitzarà el dissabte 14 de maig a algunes ciutats i municipis d'arreu de l'Estat. En el comunicat, l'organització sosté que "en les societats democràtiques, els pobles decideixen sobre totes les qüestions que els concerneixen, entre elles sobre una de les importants, la forma d'Estat". En aquest sentit, posen en relleu que "la majoria de la població actual no va tenir oportunitat de votar la Constitució de 1978; però qui sí que va poder fer-ho, no va tenir opció de triar sobre la forma d'Estat, ja que va ser furtat del debat en l'anomenada Transició democràtica".