Prop de 400 cims protagonitzaran la denominada Via Pirinenca, que unirà Catalunya i el País Basc amb punts de llum, en una aposta independentista dels dos països. Segons ha informat l'ANC, 300 cims ja estan confirmats i s'espera que en els pròxims dies se n'afegeixin 70 més. La mobilització, organitzada per l'ANC i Gure Esku amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, se celebrarà el pròxim 2 de juliol. El tret de sortida de la il·luminació simultània tindrà lloc a l'estació d'esquí nòrdic Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya), amb un recorregut lluminós que abastarà des del Cap de Creus fins a Hondarribia.
A la Via Pirinenca hi ha molts cims preparats perquè hi pugui participar tothom que ho vulgui, però també n’hi ha d’altres d’alta complexitat on l’activitat estarà estrictament reservada a muntanyenques i muntanyencs experts. L'acció compta amb la col·laboració d'Òmnium Cultural, la Sectorial d'Artistes de l'Assemblea i la Fundació Reeixida. L'organització ha requerit una gran coordinació prèvia.
Les entitats organitzadores volen reclamar l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa en favor del dret d’autodeterminació dels pobles. A més, es farà explícit el rebuig cap a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels pobles basc i català. "Catalunya i Euskal Herria aspiren a la plena sobirania, a decidir lliurement el seu futur i a fer realitat la independència", insisteixen. Alhora, es reivindicarà que la veu d’aquests dos països sigui escoltada i s’exigirà respecte per als respectius pobles.
L'estiu passat es va presentar aquest esdeveniment a Sant Ponç de Molers, al Pedraforca, en plena pandèmia de la covid. Més de 50 excursionistes van pujar la muntanya i van il·luminar el cim amb diversos fanals. Aquesta presentació es va replicar al País Basc, en concret, als turons d'Aiako Harria (Guipúscoa), on també van il·luminar el cim. A l'acte polític al Pedraforca hi van assistir la llavors presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie; el llavors vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri; el portaveu de Gure Esku Dago, Amalur Álvarez; el membre de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i històric alpinista Jordi Pons, i Àngels Torrens, d'Artistes per la República.
La Via Pirinenca iniciarà també la mobilització independentista de cara a 11 de setembre i l'1 d'Octubre, en el que serà el cinquè aniversari del referèndum i la declaració posterior d'independència.