Quatre exalcaldes de Ripoll han carregat contra l'actual govern municipal de Sílvia Orriols i contra el seu partit, Aliança Catalana, que titllen d'"autoritari, repressiu i sectari". Així s'han expressat Pere Jordi Piella, Jaume Camps, Teresa Jordà i Jordi Munell en un manifest que han lliurat aquest divendres al consistori. Un text en el qual denuncien la "violència institucional" que el govern d'Orriols exerciria, diuen, amb una "pèrdua de drets" que comparen amb la del franquisme. Tots quatre exbatlles han llegit el text aquest migdia en un acte a Ripoll amb 'L'estaca' de Lluís Llach de fons.
Pere Jordi Piella, qui va governar Ripoll des de les primeres municipals del 1979 fins al 1993 de la mà del PSC, s'ha referit a les multes que la policia local hauria interposat a diversos ciutadans per penjar cartells crítics o per manifestar-se sense haver demanat permís. "L'1-O a Catalunya ens van pegar amb porres perquè no volien que ens manifestéssim; aquí a Ripoll ens peguen amb multes. És el mateix, allà era una violència física i aquí és violència institucional". "No és cert que els ciutadans hàgim de demanar permís per manifestar-nos, és un dret constitucional que tenim i l'hem de fer servir", ha dit.
L'exbatlle socialista ha fet una crida a manifestar-se per denunciar el que consideren una "retallada de drets" i una manera de fer "autoritària": "Demanaríem a l'alcaldessa, que és la persona que ens ha de protegir i no un xèrif, que miri pel bé de tothom i no per les seves dèries i fòbies". Als partits de l'oposició els ha demanat "unitat" i "fer pinya" per fer valer el 70% dels vots que concentren i utilitzar-los "amb cap", davant d'un govern d'Orriols en minoria. L'exalcalde també ha fet un avís a tots els catalans: ha definit Aliança Catalana com "un càncer" que tallarà la llibertat d'expressió i la llibertat si se la deixa entrar als municipis. Després de definir el partit com a "autoritari i repressiu", ha valorat que "una societat tancada com la que ens volem imposar aquí a Ripoll no té cap futur".
Per a l'exalcalde Jordi Munell, que va governar del 2011 al 2023 i actualment és diputat de Junts, Orriols "està reprimint només en una direcció, el costat que critica l'acció de govern i l'alcaldessa". Munell ha advertit dels "perills" de la censura i ha explicat que es pot donar el cas que hi hagi artistes que s'autocensurin per por que els vetin el dibuix del cartell de la Festa Major, com va passar l'any passat. O que hi hagi nens "que tinguin por del que escriuen", amb referència a l'exposició d'un institut vetada per Sílvia Orriols perquè hi apareixien dues noies amb vel. "I això és por, la por que durant molts anys es va combatre contra la dictadura i això torna a passar a Ripoll el segle XXI".

Teresa Jordà, exalcaldessa (2003-2011) i ara diputada d'Esquerra Republicana al Congrés, i Jaume Camps (alcalde del PSC entre el 1993 i el 1995), han demanat als ripollencs rebel·lar-se. Aquest últim ha recordat els "anys de lluita des del 1979 per tirar endavant ajuntaments democràtics" i ha lamentat que ara, "tot això torni a trontollar". "La censura és la pitjor dèria que hi pot haver en democràcia", ha subratllat. Per la seva banda, Jordà també ha volgut precisar que s'ha escollit aquesta hora, al migdia, perquè era la lectura d'un manifest. "Si haguéssim volgut molta gent, ho hauríem fet en un altre format o en una altra hora, no va d'això". "Va de dir al poble de Ripoll i a tot Catalunya que Aliança Catalana és la repressió i la por", ha dit en declaracions a la premsa.
Orriols, present
L'alcaldessa Sílvia Orriols ha seguit tot el que passava des de la mateixa plaça de l'Ajuntament, acompanyada de dos regidors. S'ha mantingut al seu lloc, a les escales per accedir a la plaça, sense moure's, mentre els exalcaldes han hagut de passar pel seu costat per entrar a l'Ajuntament. Tot seguit, han registrat el manifest amb la idea que s'aprovi al ple municipal. Entre els assistents, hi havia regidors del PSC, ERC i la CUP de Ripoll. Els partits de l'oposició van intentar al febrer una moció de censura per fer fora Orriols del govern municipal, si bé no va tirar endavant per la manca d'entesa entre els partits de diferent signe polític. Junts va sumar-se en un primer moment i va desdir-se després al·legant que era "inviable" i que si es fes augmentaria el "victimisme" que empra Aliança Catalana com a eina política. La qual cosa va aixecar les crítiques del PSC, ERC i la CUP. Orriols ho va titllar d'intent de cop d'estar i va refermar la seva intenció de presentar-se a les municipals del 2027 per revalidar l'alcaldia.