El cas de la suposada trama de desviament de subvencions al Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) segueix creixent i ja hi ha gairebé una vintena d'investigats, després que recentment hagin declarat davant la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) quatre persones més.
Segons han informat a Efe fonts properes al cas, la setmana passada la UDEF va citar a declarar com a investigats dos treballadors del Consell Esportiu, el cap del Servei d'Esports i Joventut de l'ajuntament i la interventora del consistori.
Així, en total ja són gairebé una vintena les persones investigades, entre les quals destaquen l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, del PSC; el secretari d'Esports de la Generalitat, Gerard Figueras, de l'espai de JxCat; el segon tinent d'alcalde de l'Hospitalet, Cristian Alcázar, o l'exregidor d'Esports de l'Hospitalet i expresident del Consell Esportiu Cristóbal Plaza.
Aquestes novetats arriben una setmana abans que Marín, Figueras i Alcázar vagin a declarar davant la magistrada del jutjat d'instrucció número 2 de l'Hospitalet que investiga el cas, el proper 9 d'abril. Així mateix, per al dia 7 d'abril la jutge ha convocat diversos testimonis, mentre que uns altres investigats estan citats el dia 8.
L'origen: una denúncia d'un company de partit
La investigació d'aquesta suposada trama es va iniciar arran d'una denúncia interposada pel regidor del PSC de l'Hospitalet Jaume Graells -que va dimitir com a tinent d'alcalde, però no ha deixat la seva acta ni el grup municipal- per presumptes irregularitats al Consell que van desembocar el passat 10 de juny en la detenció de dos companys de govern: Cristian Alcázar, que es manté com a segon tinent d'alcalde, i Cristóbal Plaza, que va dimitir.
Segons la magistrada, una vegada el denunciant va destapar internament aquesta suposada trama, els investigats es van posar presumptament d'acord per intentar ocultar els fets i evitar el seu descobriment, "orquestrant" amb Gerard Figueras i Núria Marín "una maniobra per aparentar enfront de tercers una correcta actuació" dels implicats.
L'ocultament de Marín
Per a la jutge, de l'investigat fins al moment se'n desprenen indicis que, en la seva activitat "aparentment il·lícita", els investigats haurien comptat amb la "connivència" d'altres persones, entre elles l'alcaldessa Marín, que "hauria afavorit i/o facilitat de forma indiciàriament injusta la concessió de subvencions amb fons públics de l'Ajuntament" a l'entitat gestionada pels investigats.
Segons la jutge, l'alcaldessa Marín va ajudar "fins i tot" els investigats a evitar que "la seva activitat aparentment il·lícita pogués ser descoberta, mantenint una conducta omissiva i passiva quan un membre de l'entitat que ostentava també la condició de tinent d'alcalde de l'Ajuntament li va traslladar de forma directa els fets comesos pels investigats".
Així ho va sostenir la jutge en un acte del passat 22 de desembre en què va autoritzar l'accés, examen i anàlisi del contingut del telèfon mòbil de l'alcaldessa, diligència que es va practicar aquest mateix dia. Va ser dues setmanes després que fos detinguda i posada en llibertat.