José Luis Ábalos va ser retirat abruptament del ministeri de Transport que dirigia el juliol de 2021, però aquí no va acabar la seva carrera al PSOE. Els socialistes el van repescar per anar a les llistes de les eleccions generals del passat 23-J, mesos abans que esclatés el cas Koldo. Tanmateix, fins a quatre ministeris sabrien que la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció estrenyien el setge sobre l'entorn directe d'Ábalos, segons informa El Mundo. El diari ha tingut accés al sumari del cas, on es recull que Interior, Transports i Sanitat van ser requerits el maig del 2022 per informar la Unitat Central Operativa (UCO) de les presumptes comissions, i l'Agència Tributària, dependent d'Hisenda, investigava la trama, d'ofici, des del 2020.

Si bé se subratlla que les indagacions han estat tan sigil·loses que han sorprès els fiscals d'Anticorrupció, part de l'administració del govern espanyol tenia notícies de les indagacions al voltant d'Ábalos. Com a mínim des del 2020, quan l'Agència Tributària va començar a investigar la trama d'ofici, l'entorn de l'exministre estava en el punt de mira. Tot i això, Ábalos, qui havia passat a ser diputat ras després de ser destituït de ministre i secretari d'organització, va ser recuperat per les llistes de 23-J. De fet, va ser el número 2 per València

Segons es recull al sumari, fins i tot el Ministeri liderat abans per Ábalos va haver de respondre un requeriment d'Anticorrupció el maig de l'any 2022. És justament amb aquest requeriment que els agents s'assabenten que el document amb què es contracten les màscares a Soluciones de Gestión y Soporte a las Empresas SL havia estat signat per la mateixa presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera. Els investigadors assenyalen també en el seu informe que "s'aprecia una lleugera diferència tant en les màscares lliurades com amb l'import total cobrat per les mateixes que resulta lleugerament superior al que s'ha pactat inicialment". És a dir, que des de feia temps que la investigació planava sobre l'entorn d'Ábalos, mesos abans de ser repescat per les llistes. 

La Fiscalia Europea investiga els fets

La Fiscalia Europea ha obert una investigació sobre els contractes signats, durant la primera etapa de la pandèmia, pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears. La Fiscalia Europea ha adoptat aquesta decisió després de recopilar informació addicional de la Fiscalia Anticorrupció i del Jutjat Central d'Instrucció número 2 de l'Audiència Nacional, que investiguen a Espanya set presumptes membres del cas Koldo. 

"Segons la informació demanada, es va prendre la decisió d'iniciar formalment la investigació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències de conformitat amb la legislació nacional i el Reglament de la Fiscalia Europea", ha assenyalat en un comunicat fet públic el passat dilluns.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!