“S’acorda el restabliment de la normalitat als llocs fronterers de Melilla i ara també de Ceuta”. La frase la va pronunciar Pedro Sánchez el 7 d’abril del 2022 des de Rabat després de reunir-se amb el rei del Marroc, Mohamed VI, i certificar l’inici d’una “nova etapa” entre tots dos països. Va ser el dia que el president espanyol va virar la postura tradicional espanyola, va acceptar la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental i va donar suport al pla d’autonomia marroquina com la base “més seriosa, creïble i realista” per assolir una solució al conflicte. La principal contrapartida va ser l’obertura de la duana amb Melilla, tancada unilateralment pel Marroc l’agost de 2018, i l’obertura d’una nova duana a Ceuta. I ambdues coses havien quedat pendents des d’aleshores. Al llarg del 2023, es van produir tres proves pilot d’intercanvi comercial i fa un any la Moncloa va verbalitzar que, per part seva, estava “tot a punt” per al restabliment efectiu (ho van dir el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, i el mateix Pedro Sánchez, des del Marroc el desembre del 2023 i el febrer del 2024, respectivament). Tot depenia del Marroc, que havia de solucionar alguns problemes tècnics. I sembla que ara s’albira la llum al final del túnel: La Moncloa està treballant amb el Marroc a la “velocitat més gran possible” per aconseguir-ho, segons ha defensat aquesta setmana la delegada del govern espanyol a Melilla, Sabrina Moh.

El tema ha tornat a l’agenda política després que El Faro de Melilla, citant “fonts empresarials”, publiqués el dimecres que les condicions marroquines per a la reobertura de la duana comercial són que el país magribí introdueixi a Melilla els seus “àrids, fruites, verdures i peixos” i que, a canvi, des de la ciutat autònoma, puguin sortir “productes que determinaran les autoritats marroquines” en funció de criteris que “no s’han donat a conèixer”. “Els marroquins estarien buscant que només puguin passar per la duana productes elaborats a Melilla mitjançant un acord de caràcter regional i de cap manera obrir el tràfec comercial a les mercaderies que es vulguin importar des d’aquell país a través de la ciutat”, afegia la notícia.

Tanmateix, posteriorment, la delegada del govern espanyol a Melilla, Sabrina Moh, va sortir al pas d’aquesta publicació: va lamentar que es difonguin “informacions no contrastades en determinats mitjans de comunicació” i va assegurar que el govern espanyol està treballant amb el Marroc per reobrir la duana comercial amb “totes les garanties”. Així mateix, El País va afegir nous elements a sobre de la taula a partir de “fonts coneixedores de la negociació”, que van negar les condicions avançades per El Faro de Melilla i van assenyalar que, malgrat que la part marroquina ho va plantejar en el seu moment, la delegació espanyola va rebutjar de pla que els comerciants de Melilla només puguin vendre els productes que es fabriquen a Melilla.

Segons les mateixes veus, la part marroquina podrà exportar productes frescos (fruites, llegums i peixos) i àrids i la part espanyola, “productes d’higiene i neteja i productes electrodomèstics i electrònica (aquests últims no es fabriquen a Ceuta o Melilla). A més, el mateix mitjà detallava que el flux comercial es limitarà a un camió diari en ambdós sentits a les dues duanes, que no es permetrà que creuin ni camions articulats, ni remolcs, ni furgonetes i que la duana només obrirà els dies feiners de deu del matí a quatre de la tarda. Per la seva part, el Ministeri d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació no ha volgut ni comentar ni desmentir aquestes informacions.

El president de Melilla denuncia que la ciutat “perdria sobirania política”

Quines són les preocupacions del govern de Melilla? La ciutat autònoma està governada pel Partit Popular i presidida per Juan José Imbroda, que ha mostrat el seu “rebuig rotund” a un trànsit comercial desigual. Considera que al govern espanyol no “se li podria haver acudit mai una mesura pitjor contra Melilla” i esgrimeix que imposar condicions diferents tindria conseqüències per a la ciutat: “Melilla seria la gran perjudicada, perdríem sobirania política respecte al comerç exterior perquè es consideraria com una ciutat marroquina més”, ha lamentat en declaracions als mitjans de comunicació. “Se li podrien vendre els productes que el Marroc volgués i se li podrien comprar els productes que el Marroc volgués, i això vol dir que la duana comercial d’Europa quedaria completament anul·lada”, ha afegit. “Els comerciants de Melilla no podrien vendre al Marroc els seus productes importats, només els productes que es fabriquessin a Melilla, és a dir, cap”, ha conclòs.

La delegada del govern espanyol nega que “el Marroc posi unes normes i Espanya les acati”

Què contesten des de la Moncloa? “Aquest missatge, per més que es repeteixi, no és real”, ha replicat la delegada del govern espanyol a Melilla, Sabrina Moh, que ha negat rotundament que “el Marroc posi unes normes i Espanya les acati”. Així mateix, ha confirmat que el procés d’obertura serà gradual: “L’objectiu és aconseguir la plena normalització a través d’una sèrie de fases, no existeix cap mena d’imposició”, ha assegurat en declaracions la Televisió de Melilla. “La duana comercial ara no és com la que teníem abans, estem parlant d’una duana comercial del segle XXI entre dos països, un país europeu i un tercer país”, ha afegit. Per la seva part, la delegada del govern espanyol a Ceuta, Cristina Pérez, ha demanat “paciència” i ha reiterat que “es garantirà la plena normalització de la circulació de persones i mercaderies, incloent-hi els dispositius apropiats de control duaner”.

Els empresaris de Melilla mantenen la cautela

“Lògicament, si això és així, que permetrà el Marroc que es passi tot el que es vulgui a Melilla i no permetrà res en l’altre sentit, estem totalment en contra”, ha defensat el president de la Confederació d’Empresaris de Melilla (que agrupa empresaris, hotelers i agents de duana de la ciutat), Enrique Alcoba, que ha optat per mantenir la prudència fins que hi hagi una confirmació oficial i ha reconegut que no sap “fins a quin punt aquest rumor és real”. “Alguna cosa haurà de dir el govern d’Espanya per defensar els interessos de Melilla i Ceuta, perquè no es pot posar la cara tot el temps. No pot ser que el Marroc pugui portar els seus productes i Melilla, res”, ha reblat. Els empresaris volen que la frontera estigui oberta en els dos sentits perquè puguin “treballar tots a un costat i un altre”, però admeten que, per estar en una situació descompensada, “és millor que la frontera estigui tancada en les dues direccions”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!