El jurista espanyol José Antonio Martín Pallín s'ha mostrat avui sorprès per la sentència del Tribunal Suprem (TS) que inhabilita el president de la Generalitat, Quim Torra, per un període d'any i mig. El cas es remunta a la campanya electoral de les eleccions del 28 d'abril del 2019 quan la Junta Central Electoral (JEC) va demanar a Torra que retirés les pancartes i llaços grocs dels edificis de la Generalitat en favor dels presos polítics.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar que Torra havia desobeït les ordres de la JEC pel que al desembre el va inhabilitar per un any i mig, una condemna que aquest dilluns ha ratificat el TS.

Inhabilitacio Sortida Torra Generalitat gentada - Sergi Alcàzar

El president Torra amb la seva dona Carola Miró a la plaça Sant Jaume on van anar centenars de personis a donar-li el seu suport / Sergi Alcázar

Fora de la legalitat

Martín Pallín, que és magistrat emèrit del Tribunal Suprem d'Espanya, no ha dubtat a assegurar que aquesta sentència està "fora de la legalitat", en una entrevista en el programa al Rojo Vivo de La Sexta. "Em sembla una resolució que està fora de la legalitat. He explicat en un article que es condemna a una persona per desobeir resolucions judicials o ordenis del Superior jeràrquic", ha exposat el jurista.

En aquesta línia ha afegit que "ni la JEC no és un òrgan judicial que pugui dictar resolucions judicials ni la Junta Electoral és el Superior Jeràrquic del president d'una autonomia", ha remarcat. És per això que ha assegurat que li la sentència de Torra li li "causa una veritable sorpresa".