Aquest divendres 17 de maig Volodímir Zelenski visitarà Madrid. El president ucraïnès es reunirà amb Felip VI al Palau Reial de la capital espanyola, i també es preveu que ho faci amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per molt que la Moncloa encara no hagi confirmat de forma oficial la trobada. Ara bé, hi ha un aspecte de la seva agenda que ha generat misteri. El Congrés dels Diputats ha publicat aquest dimarts a la seva agenda oficial que Zelenski també visitaria la cambra baixa. Però més tard, aquest punt del calendari ha estat esborrat. El canvi podria obeir a motius de seguretat.

Serà la primera visita que faci el president del país envaït per Rússia el febrer del 2022. Zelenski té previst, segons informa l'agència EFE, reunir-se primer amb Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa. L'agència indica que un cop acabi la reunió, es preveu que tots dos presidents compareguin conjuntament davant dels mitjans de comunicació. Més tard, a dos quarts d’una de la tarda, Zelenski es trobarà amb el monarca espanyol al palau ubicat al centre de Madrid que els borbons utilitzen per celebrar actes oficials (la reunió no es produirà a la Zarzuela). També organitzaran un àpat que oferirà la reina Letizia, segons informa la Casa Reial espanyola.

El mandatari ucraïnès ja va viatjar a l’estat espanyol l'octubre passat per participar en la cimera europea que se celebrava a Granada, durant la presidència espanyola del Consell de la UE. Durant aquesta cimera, Sánchez es va reunir amb el president ucraïnès i li va prometre més ajuda militar. Va comprometre’s a entregar-li nous sistemes antiaeris i antidrons, així com equipament energètic davant les noves necessitats que tenia en aquell moment el seu país per fer front a l'ofensiva russa.

Aquest mateix dimarts, en declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Congrés, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha recordat que l’estat espanyol està “fermament compromès amb Ucraïna”, i ha asseverat que el govern de Pedro Sánchez sempre donarà suport a Zelenski mentre pateixin la invasió russa. Ha insistit que “el compromís d’Espanya amb Ucraïna és total i absolut”. “Cap equidistància, perquè aquí l’únic responsable és Rússia”, ha insistit la ministra de Defensa.

Fa uns dies, el dimarts 7 de maig, el president Pedro Sánchez va mantenir una conversa telefònica amb Zelenski en la qual va reiterar el suport d'Espanya a Ucraïna "el temps que sigui necessari". A més va confirmar la seva participació en la Conferència de Pau que se celebra a Suïssa el mes de juny.

La trobada de Zelenski amb Sánchez

Està previst que en aquest viatge Zelenski i Sánchez signin un nou acord bilateral de seguretat, un tràmit que ja ha dut a terme amb altres països com el Regne Unit, Alemanya, França i Itàlia. La setmana passada, el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, ja va confirmar que Espanya i Ucraïna havien completat la negociació d'aquest acord de seguretat bilateral.

En aquest sentit, Albares va assenyalar que es tracta d'un pas més per "donar previsibilitat a Ucraïna" sobre el suport que rebrà en matèria de seguretat, tal com ja han fet tots els països del G7 i estan fent altres estats europeus, segons va indicar durant el seu viatge a Washington per reunir-se amb el seu homòleg Anthony Blinken.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!