El cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, s'ha queixat de TV3 pel tracte que li està donant respecte a la desmentida connexió russa amb el procés independentista. "A principis de setembre tots els Telenotícies de TV3 es van fer un fart de treure el meu nom com l’artífex de la ‘connexió russa’ seguint el New York Times i el seu Pulitzer de broma", ha afegit. "Quan ahir es comença a desfer tot, ni tan sols van esmentar el meu nom", ha lamentat.

Alay només ha salvat Xavi Coral, que l'ha esmentat un cop al Telenotícies migdia. "Gràcies", ha indicat.

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, va negar ahir l'autoria del suposat informe de la intel·ligència europea que vinculava el cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Alay, amb la intel·ligència russa, com va publicar en un reportatge The New York Times (NYT). L'informe era una de les fonts clau que sustentava la investigació de la capçalera nord-americana. 

Després de la publicació del reportatge del NYT fa tres mesos, el president a l'exili Carles Puigdemont, juntament amb Toni Comín i Clara Ponsatí, va registrar una pregunta per a la Comissió Europea reclamant explicacions sobre aquest suposat informe que assegurava que l'entorn de Puigdemont havia tingut contactes amb Rússia. Ara, la Comissió Europea ha respost al president assegurant que el "Centre d'Anàlisis d'Intel·ligència de la Unió Europea (EU INTCEN) no és l'autor de l'informe esmentat per l'article del New York Times" i afegeixen: "L'EU INTCEN no sap qui és l'autor de l'informe en qüestió". 

 Al reportatge, The New York Times no recollia el fet que el fiscal va desmuntar els arguments del jutge que pretenia investigar els vincles de finançament irregular d’origen rus. El relat del diari seguia l’informe de la Guàrdia Civil i l'informe de la intel·ligència europea, ara desmentit,

Televisió russa

 

Per la seva banda, la televisió russa RT ha reaccionat encesa contra el diari The New York Times, després que la UE ha aclarit que no disposa de cap informe com el queva citar. Segons RT, "tot apunta que les informacions publicades pel diari nord-americà partien d'un informe de la Guàrdia Civil que ja va ser desacreditat per la justícia espanyola".

La televisió russa s'ha referit en aquests termes al fet que Borrell assegurés ara que la intel·ligència europea no va elaborar l'informe que citava The New York Times per donar suport al reportatge sobre les relacions del Kremlin amb la causa independentista catalana. "Borrell ha estat contundent: el Centre d'Intel·ligència i de Situació de la Unió Europea (INTCEN, les seves sigles en anglès) no és l'autor de l'informe d'intel·ligència esmentat pel mitjà nord-americà ni sap qui en va ser l'autor", recorda RT.

La televisió russa afirma que la informació publicada pel diari nord-americà, "basada en un informe del qual no es concreta l'origen ni la identitat dels funcionaris espanyols que el van corroborar, va donar peu al fet que el Parlament Europeu sol·licités investigar els contactes de l'entorn de Puigdemont amb Rússia en virtut una esmena del grup socialista europeu". "El text aprovat a l'Eurocambra deia que els presumptes contactes "podrien ser un exemple més de la ingerència russa als Estats membres i dels constants intents de Rússia d'explotar qualsevol assumpte possible per promoure la desestabilització interna de la UE", afegeix amb estupefacció.