Un grup de juristes agrupats en l'anomenada Plataforma Cívica per la Independència Judicial han elaborat una Guia pràctica per al plantejament de qüestions d'inconstitucionalitat i/o prejudicials europees sobre la llei d'amnistia. L'entitat argumenta que "la llei d'amnistia prevista per beneficiar els secessionistes catalans viola tant la Constitució espanyola com el dret de la Unió Europea", per la qual cosa han elaborat una guia jurídica perquè "els jutges espanyols competents plantegin qüestions prejudicials davant del Tribunal de Justícia de la UE". El text inclou annexos amb models i formularis ja totalment redactats per "facilitar" la presentació dels recursos.
La plataforma, que està presidida pel catedràtic de dret administratiu Francisco Sosa Wagner, que va ser diputat al Parlament Europeu amb UPyD, presentarà la seva guia divendres de la setmana vinent a la Universitat de Barcelona, però el manual ja es pot consultar a la pàgina web de l'entitat.
Adreçada als jutges
La Guia està adreçada, com expliquen els seus autors, a "qualsevol persona interessada a conèixer les possibilitats que la llei d'amnistia, si arriba a aprovar-se, pugui ser qüestionada davant del TC o davant del TJUE". "En particular, podria interessar els jutges de l'Ordre Jurisdiccional Penal que estiguin tramitant causes en relació amb delictes i persones que puguin resultar inclosos en l'àmbit de la llei d'amnistia", concreta.
Els autors, que asseguren que la guia s'ha elaborat a la vista del text conegut a 26 de gener del 2024 —segurament es refereix al dia 16 de gener— i prometen actualitzacions si hi ha novetats, argumenten que les alternatives per respondre a la llei d'amnistia són: la inaplicació de la llei, plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat o una qüestió prejudicial al TJUE.
Inaplicació de la llei o recurs
Pel que fa a la inaplicació de la llei, puntualitzen que només és possible en cas de vulneració del dret europeu i adverteixen que ha de ser un cas "absolutament evident", per la qual cosa gairebé ho limiten al supòsit què ja hi hagi una sentència prèvia del TJUE. Per tant, s'apunta com el "més prudent" descartar la inaplicació i optar per la qüestió prejudicial.
El text analitza en quin moment cal presentar el recurs d'inconstitucionalitat o la qüestió prejudicial i l'efecte suspensiu que poden comportar, tant en l'aplicació de la llei d'amnistia com sobre ordres de cerca i captura o sobre les mesures cautelars.
Els models que aporta, amb el text ja redactat, proposa qüestions prejudicials sobre "el perdó de delictes de terrorisme a la llum de la directiva europea", "l'amnistia i els valors de l'estat de dret", "l'amnistia i el principi d'igualtat", "l'amnistia i la tutela judicial efectiva" o "la desprotecció del territori de la UE i el perill per a l'exercici dels drets de lliure circulació i establiment". Tot plegat a punt per fer-lo arribar a Luxemburg un cop cada jutge ompli els espais pendents corresponents a la seva causa.