Ja es comencen a conèixer els primers noms del nou Govern de Salvador Illa. El primer càrrec que va anunciar el líder socialista va ser el de conseller d'Interior. En el debat de les eleccions del 12 de maig, el candidat del PSC va anunciar que la seva aposta seria l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Un cop investit, aquesta batllessa serà la que pilotarà carpetes calentes com els Mossos d'Esquadra o els Bombers. Un altre nom que s'ha oficialitzat en les últimes hores és la del conseller de la Presidència. A l'espera que durant aquest cap de setmana el nou president de la Generalitat elegeixi els nous consellers, Illa ha escollit el fins ara gerent de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Dalmau, per a la conselleria de Presidència. 

Una vida de gestor

Nascut a Barcelona l'any 1990, el descriuen com un gestor veterà, tot i la seva joventut. De fet, ha estat clau en els últims 14 mesos en el govern de l'Ajuntament de Barcelona de Jaume Collboni. Barceloní de pedra picada, Dalmau és fill de Joan Albert Dalmau, qui també va ser gerent de Ciutat Vella amb Pasqual Maragall com a alcalde; gerent de l'Eixample amb Joan Clos i de Seguretat i Mobilitat amb Jordi Hereu. 

Dalmau és militant socialista des de ben jove. De fet, ho és des que va arribar a la universitat. Tal com explica El Periódico, s'ho va fer després que l'actual eurodiputat socialista Javi López li impressionés a través d'una xerrada. Va estudiar en els Jesuïtes de Casp i després Economia i Ciències Polítiques i de l'Administració a la Universitat Pompeu Fabra, un camí que el va conduir a les Relacions internacionals. 

Un home clau per a Jaume Collboni

Quan Dalmau estudiava, ja va aconseguir una feina a la marca municipalista del PSC, Progrés Municipal. Posteriorment, va treballar en el projecte de Barcelona Global entre els anys 2013 i 2016. Allà va coincidir amb el primer responsable de l'ens, Mateu Hernández, qui elogiava Dalmau. Un cop va iniciar el mandat 2015-2019, el nou conseller de Presidència va ser el cap de gabinet de Jaume Collboni quan es va convertir en el segon tinent d'alcaldia quan el PSC va arribar a un acord amb Ada Colau per entrar al consistori. Un cop els socialistes van ser expulsats per donar suport al 155 el 2017, Dalmau es va quedar com a cap de gabinet de Collboni, sent aquest president del grup municipal socialista. 

Entre el mandat 2019 i 2023, Dalmau, que viu a Barcelona i comparteix habitatge amb la seva parella -un madrileny, va ser gerent d'Economia, Recursos i Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona, àrea que dirigia Jaume Collboni quan era tinent d'alcalde. Amb aquest càrrec, Dalmau es va convertir en el gerent més jove de la història del consistori barceloní amb 28 anys. 

El futur conseller de la Presidència del Govern farà en els pròxims dies un salt de l'Ajuntament de Barcelona al Palau de la Generalitat per formar part del nou executiu que està articulant el president electe Salvador Illa i que les pròximes hores. Es tracta d'un càrrec que fins ara ocupava Laura Vilagrà.