Albert Piñeira i Brosel és l'home escollit per Salvador Illa per substituir al polèmic Christopher Person al capdavant de la Casa de la Generalitat a Perpinyà. La diputada Sílvia Paneque ha definit el polític ceretà com un home institucional, amb trajectòria i amb un ampli coneixement en projectes transfronterers. Més enllà de l'àmbit de l'alcaldia de Puigcerdà durant tres mandats consecutius (2011-2023), el Govern també en destaca la trajectòria en l'àmbit supramunicipal, en referència als càrrecs que ha exercit a la Diputació de Girona.
Nascut a Puigcerdà el 1980, Albert Piñeira ha forjat una carrera marcada per la gestió local, el lideratge en l’espai postconvergent i, recentment, per aquest nomenament estratègic per a la diplomàcia catalana. Llicenciat en Ciències Polítiques i del Treball per la UPF, va iniciar-se a la política com a president local de Convergència a Puigcerdà el 2004. Tres anys després, va esdevenir regidor i portaveu de CiU a l’ajuntament, abans de ser elegit alcalde amb majoria absoluta el 2011, quan només tenia 30 anys. Les següents dues eleccions van suposar-li la renovació del càrrec, sempre en la mateixa condició de majoria absoluta i acompanyant al partit en el canvi cap a Junts per Catalunya. Durant més d’una dècada, va combinar l’alcaldia amb responsabilitats provincials com a diputat a la Diputació de Girona, on va arribar a vicepresidir l’entitat i gestionar àrees com cultura, educació o esports. Paral·lelament, va presidir el Consell Comarcal de la Cerdanya i va impulsar projectes emblemàtics com l’Hospital de Cerdanya, una infraestructura sanitària transfronterera que va exigir certa cooperació institucional.
Perfil distintament institucional i polític de poble
Políticament, Albert Piñeira s’ha situat sempre en l’eix moderat del sobiranisme. Ha viscut tot la vida a Puigcerdà i ha estat un home profundament dedicat a la política local i molt estimat pels puigcerdanencs. En els seus inicis va formar part del grup fundador del PDECat i posteriorment va militar a Junts, mantenint sempre una actitud pragmàtica i de partit. Diverses fonts consultades apunten que Piñeira havia d'anar com a número dos a les eleccions al Congrés del 23-J, però finalment aquest càrrec el va ocupar Josep Maria Cervera. Arran d'això va anar a les llistes del Senat per la demarcació de Girona, però no va ser escollit. Posteriorment, es va distanciar del partit i mesos més tard es va donar de baixa com a militant i va obrir diverses portes a col·laboracions amb el PSC, reflectint una voluntat de sortir dels blocs tradicionals, fet que li ha permès de participar ara al Govern de Salvador Illa.
El 2023 va renunciar a la reelecció com a alcalde, tancant així una etapa de 16 anys a l'ajuntament. A la seva compareixença per anunciar la decisió va argumentar que calia “un temps de descompressió”, alhora que va assenyalar la conveniència que en política hi hagi nous lideratges. Amb el nomenament d'Illa, Albert Piñeira reobre la seva carrera política amb una nova forma sota la direcció de la Casa de Perpinyà. El seu reemplaçament com a substitut de Christopher Person és, per tant, una aposta per reforçar els llaços culturals i institucionals amb el territori, i afronta el repte clar de revitalitzar el catalanisme a la Catalunya Nord.