Una minicrisi de govern a l’executiu de Pedro Sánchez ha permès al líder socialista organitzar un efecte dominó que rebaixarà la presència dels carnets del PSOE al gabinet de la Moncloa, en benefici d’un perfil més estrateg. El fins ara ministre de Transformació Digital i Funció Pública, José Luis Escrivá, ha estat nomenat nou governador del Banc d’Espanya. La cartera ministerial vacant la passarà a ocupar Óscar López, que ha estat fins ara el director de gabinet del president del govern espanyol. I qui ocuparà ara aquest càrrec? Es diu Diego Rubio, té només 38 anys i no té carnet del PSOE.

La decisió de Sánchez s’ha llegit com un cop de volant en la naturalesa del seu gabinet: menys importància a un perfil de partit, i més importància a la visió estratègica. Diego Rubio té un currículum inqüestionable en l'àmbit acadèmic i ha estat fins ara secretari general de Polítiques Públiques, Assumptes Europeus i Prospectiva Estratègica de la Presidència del govern espanyol; un càrrec creat a finals de l’any 2023 per assessorar el cap de l’executiu en el disseny i coordinació de polítiques públiques estatals que vagin del bracet de les directrius europees. És la demostració que Rubio és una persona amb visió estratègica del futur.

Part del seu currículum passa per Catalunya: va llicenciar-se en Història a la Universitat Autònoma de Barcelona. Més tard, va estudiar un màster a l’École Normale Supérieure francesa, així com un any de llicenciatura a la Sorbona de París. Ha passat també per la Universitat Columbia de Nova York, i té un doctorat a la Universitat d’Oxford.

La decisió de situar Rubio com a cap de gabinet de la presidència de Pedro Sánchez tampoc no és una decisió del tot arriscada. Perquè el cap de l’executiu espanyol ja coneix l’acadèmic des de fa temps. L’extremeny va entrar al Palau de la Moncloa l’any 2019 del bracet d’Iván Redondo, el primer cap de gabinet del líder socialista des que va arribar al poder. Des de llavors, Rubio ha anat desvetllant les seves qualitats d’estrateg, fins que Sánchez ha decidit atorgar-li una de les seves màximes confiances.

De fet, el líder socialista va definir aquest dimecres Diego Rubio com la persona “amb el millor expedient acadèmic del país”. En la declaració institucional des del Palau de la Moncloa per informar dels canvis a l’executiu, va subratllar la “integritat, el valor tècnic i la visió transversal” que l’extremeny podrà entregar en la tasca de cap de gabinet de l’oficina presidencial.

Segons informa el diari El País, Sánchez i Rubio fa ja molts anys que es coneixen; abans fins i tot que el líder del PSOE es convertís en president del govern espanyol. I va quedar fascinat pel seu currículum. Ara s’espera que l’extremeny faci canvis dins de la Moncloa, rebaixant la presència dels carnets de partit i augmentant el paper de tècnics i acadèmics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!