En el degoteig de nous consellers del Govern de Salvador Illa, hi ha un nom conegut que destaca aquest diumenge: és el de Francesc Xavier Vila, que serà conseller del Departament de Política Lingüística, segons ha avançat l'Ara. Es tracta d'una de les conselleries que ERC i el PSC van pactar per a la investidura, que té com a objectiu fomentar el català, garantir-ne l'ús social entre els joves —impulsant-lo als mitjans audiovisuals— i garantir-ne la vehicularitat a les aules i les activitats extraescolars. Així doncs, qui és Francesc Xavier Vila, el conseller del nou Departament de Política Lingüística pactat amb ERC?

La de Vila ha estat una opció continuista, ja que fins ara ha estat el secretari de Política Lingüística del Govern de Pere Aragonès. És a dir, que Illa ha fitxat un càrrec de l'executiu d'ERC per a una conselleria pactada amb ERC, tot i que ell és independent. Formava part de l'equip de la fins ara consellera de Cultura, Natàlia Garriga (succeïda per Sònia Hernández), sovint elogiada pel nou president per la seva gestió al capdavant del departament. 

Catorze consellers confirmats

Nascut a Esplugues de Llobregat el 1966, Vila és catedràtic de sociolingüística catalana i s'ha especialitzat en la recerca sobre la història i la projecció de les llengües a la societat catalana. Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (UB) i doctor en Lingüística per la Vrije Universiteit Brussel, ha estat professor en universitats del país i de l'estranger.

Aquest diumenge s'han confirmat el total de setze consellers del nou Govern: Albert Dalmau (Presidència), Alícia Romero (Economia), Sílvia Paneque (Territori), Núria Parlon (Interior), Miquel Sàmper (Empresa), Ramon Espadaler (Justícia), Mónica Martínez (Drets Socials), Eva Menor (Igualtat), Olga Pané (Salut), Òscar Ordeig (Agricultura), Sònia Hernández (Cultura), Esther Niubó (Educació), Berni Álvarez (Esports), Núria Montserrat (Universitats), Jaume Duch (Acció Exterior) i l'esmentat Francesc Xavier Vila (Política Lingüística). Els departaments d'Esports i de Política Lingüística són de nova creació. La idea del nou president de la Generalitat, Salvador Illa, és tenir a punt el nou Govern aquest dilluns i poder celebrar dimarts la primera reunió del nou Consell Executiu. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!