Imanol Pradales Gil (Santurtzi, 1975), proposat per la direcció del PNB per a rellevar a Iñigo Urkullu com a candidat a lehendakari en les eleccions basques del pròxim 2024, pertany a una nova generació del partit que, amb 47 anys, conjumina en el seu perfil el relleu generacional i experiència en gestió pública que l'Euskadi Buru Batzar (EBB), la direcció del partit que comanda Andoni Ortúzar, vol per a liderar la proposta per a Euskadi a la dècada vinent. Amb aquesta decisió, l'EBB obre la porta a una renovació del partit, accelerada pels darrers entrebancs electorals a les municipals i el 23-J i unes enquestes que auguren un auge d'EH Bildu i el perill de perdre el govern basc després de tres legislatures consecutives amb Urkullu com a lehendakari.

Pradales ha estat el principal responsable de les polítiques de promoció econòmica i infraestructures de la Diputació Foral de Biscaia en els darrers 12 anys, amb José Luis Bilbao, Unai Rementeria i Elixabete Etxanobe com a successius diputats generals. Doctor en Ciències Polítiques i Sociologia i professor de la Universitat de Deusto en excedència, va exercir el càrrec de diputat foral de Promoció Econòmica entre els anys 2011 i 2015, amb José Luis Bilbao, el seu mentor polític, al capdavant de la Diputació Foral. Ja amb Unai Rementeria com a diputat general, en 2015 va passar a ocupar-se de l'àrea d'Infraestructures i Desenvolupament Territorial, de la qual segueix al capdavant en l'actualitat. Prèviament, Pradales va dirigir durant quatre anys des de 2007 'Bizkaia:Talent', una associació dedicada a l'atracció, retenció i vinculació de talent a Biscaia impulsada per la Diputació Foral juntament amb destacades empreses i universitats d'Euskadi.

Urkullu, José Luis Bilbao i Agirre com a referents polítics

El nou candidat a lehendakari cita l'actual lehendakari, Íñigo Urkullu, com un dels seus referents polítics, l'exemple dels quals li va animar a fer el salt a la política. També veu com a referents el lehendakari José Antonio Agirre, Xabier Arzallus, a qui considera "el millor orador", i José Luis Bilbao, “un animal polític i una grandíssima persona”. Segons la direcció del PNB d'Ortúzar, Pradales encarna a la perfecció la nova generació per la qual aposta el partit per la seva "capacitat de gestió" demostrada durant la seva llarga trajectòria en la Diputació de Bizkaia i el seu "coneixement de la realitat política basca i de la realitat interna del partit".

Paper participatiu en els processos interns del PNB

La direcció del PNB busca el relleu generacional amb Pradales, que no ha exercit càrrecs orgànics de relleu en el partit, encara que el seu president, Andoni Ortuzar, ha destacat la seva contribució als processos de reflexió duts a terme en el PNB en un marc de reestructuració per fer front als reptes electorals vinents i donar resposta als darrers entrebancs electorals. En 2008, va acceptar la proposta d'Urkullu de ser un dels coordinadors del ‘Think Gaur’, el procés de reflexió, actualització i modernització al qual el PNB es va sotmetre a la fi de la primera dècada del segle XXI i que desembocaria en la següent en els millors resultats electorals i la major representació institucional de la seva història. Durant els últims quinze anys Pradales ha continuat tenint un paper destacat en els processos estratègics que ha afrontat el seu partit, ja que també va intervenir en ‘Entzunez Eraiki’, el procés d'escolta activa que la formació jeltzale va dur a terme durant tot un any i en el qual l'avui candidat a lehendakari va coordinar els debats econòmics.

Aficionat al rem

El major de quatre germans, Pradales va créixer en el si d'una família del PNB en el barri de Mamariga, a Santurtzi, i des de la seva joventut ha estat un activista a favor del basc i un apassionat de la pràctica del rem. Des de l'edat cadet, va remar en 'La Sotera', club del qual continua sent soci, i amb el qual va arribar a vogar en la Bandera de La Petxina en 1995. Les regates continuen ocupant part del seu temps d'oci, i s'escapa com a espectador a totes les competicions que pot. A vegades també practica l'esport, del qual assegura que ha après moltes aptituds que li han servit a la política. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!