L'única candidatura a liderar Junts per Catalunya està encapçalada pel president a l'exili, Carles Puigdemont. Es tracta d'una barreja entre experiència i joventut, amb l'objectiu de renovar missatges i lideratges, i de fer de Junts un partit independentista en el qual càpiguen ciutadans catalanistes. Els delegats del congrés de Calella d'aquest cap de setmana han acabat avalant la ponència d'organització que permetia escollir la direcció en llistes tancades. És a dir, que s'ha escollit la presidència, juntament amb les quatre vicepresidències; el secretari general, amb la secretària d'organització, la secretària de finances i els vint-i-cinc vocals -cadascun d'ells tindrà una responsabilitat-; a més de la presidència del consell nacional; o el defensor del militant. Puigdemont torna a la presidència del partit sense cap rival, envoltat d'un equip a mida per ell i el secretari general, Jordi Turull. Aquesta és la nova direcció de Junts per Catalunya

Carles Puigdemont, president de Junts

Carles Puigdemont ha tornat a la presidència de Junts dos anys després que hi renunciés. El president a l'exili va ser el primer president del partit, acompanyat de Jordi Sànchez a la secretaria general. Tanmateix, en el congrés d'Argelers del 2022, Puigdemont va decidir deixar les regnes del partit per centrar-se en la seva feina com a president del Consell de la República i al Parlament Europeu. Puigdemont substitueix Laura Borràs, que ha anat perdent pes internament i que passarà a ser la presidenta de la fundació de Demòcrates, FunDem, en el marc de l'acord entre Junts i el partit d'Antoni Castellà. Puigdemont va decidir fer un pas endavant en liderar el partit després de les eleccions al Congrés, ja que la governabilitat de Sánchez depèn del seu partit. 

El nou president de Junts, Carles Puigdemont / Europa Press

Jordi Turull, secretari general

Jordi Turull repeteix com a secretari general de Junts per Catalunya. L'exconseller de Presidència s'ha anat fent el partit a mida durant els últims dos anys i Puigdemont ha valorat molt positivament la seva tasca, que se centra sobretot en l'organització orgànica. En els últims dos anys, Turull ha aconseguit endreçar el partit, apagar els incendis interns i apartar el borrassisme de la direcció del partit. Com a veterà de la política, sempre li ha agradat la vida de partit i ha encapçalat les negociacions amb el PSOE, juntament amb Puigdemont i Míriam Nogueras. 

Acte inici de campanya de Junts a eleccions europees, Jordi Turull / Montse Giralt

Míriam Nogueras, nova vicepresidenta de Junts

Les vicepresidentes depenen directament del president del partit. Per tant, Puigdemont ha escollit la portaveu del partit al Congrés, Míriam Nogueras, com a nova vicepresidenta. Durant els últims dos anys, Nogueras ha anat agafant pes i visibilitat, sobretot després de les últimes eleccions al Congrés dels Diputats, en les quals es va erigir en la cara més visible en les negociacions amb el PSOE i Pedro Sánchez. De la màxima confiança de Puigdemont, la diputada juntaire ja formava part de l'executiva, però l'arribada a la vicepresidència del partit de la 'capitana Nogueras' forma part de la renovació de lideratges i missatges. 

Míriam Nogueras al Congrés / Efe

Antoni Castellà, nou vicepresident de Junts

Antoni Castellà arriba a la vicepresidència de Junts arran de l'acord de confluència entre el partit de Puigdemont i Demòcrates. Veterà de la política, ha estat molt ben connectat amb l'exili com a membre i portaveu del Consell de la República. També de la màxima confiança de Puigdemont, l'exmembre d'Unió Democràtica substitueix l'exvicepresident borrassista Francesc de Dalmases, que va dimitir del càrrec l'octubre del 2022 després de les acusacions de maltractament d'una periodista. 

Antoni Castellà / Foto: Irene Vilà

Mònica Sales, nova vicepresidenta de Junts

Una de les figures que ha anat emergent durant els últims temps és la de Mònica Sales. En aquesta línia de renovar lideratges, la portaveu de Junts al Parlament assumeix el rol de vicepresidenta substituint la borrassista Aurora Madaula. La diputada al Parlament ha anat agafant pes, ja que ja ha assumit les tasques de coordinació del grup parlamentari, mentre Albert Batet ha agafat un rol molt més institucional. 

Mònica Sales, portaveu de Junts al Parlament / Efe

Josep Rius, l'únic que segueix com a vicepresident

Josep Rius és l'únic vicepresident que segueix en el seu càrrec. Diputat al Parlament, regidor a l'Ajuntament de Barcelona, vicepresident del partit i portaveu de Junts, és de la màxima confiança de Carles Puigdemont. Va ser el seu cap de gabinet a la presidència de la Generalitat i va formar part de la taula de negociació impulsada per Quim Torra entre el Govern i el govern espanyol.

Josep Rius en una roda de premsa / ACN

Judith Toronjo, nova secretària d'organització

La diputada Judith Toronjo substitueix David Torrents en la secretaria d'organització. Es tracta d'un càrrec del qual depèn directament del secretari general, Jordi Turull. Formada a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), va anar de número vuit en les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya. Precisament, va ser secretària general de les joventuts de Junts, mentre ja era diputada a la cambra catalana. Un dels objectius d'aquest nomenament és el de renovar els lideratges a través dels dirigents més joves de la formació.

Judith Toronjo, nova secretària d'organització de Junts / Pau Venteo

Teresa Pallarès segueix com a secretària de finances

La senadora i regidora de Junts a Reus, Teresa Pallarès, seguirà com a secretària de finances del partit. Així ho ha decidit Jordi Turull, que continua confiant en una veterana de la política per conduir les finances de la formació. Pallarès va ser un dels fitxatges de Puigdemont provinents del PSC. Assumeix la responsabilitat de Polítiques de seguretat i civisme. 

Teresa Pallarès al Parlament

David Saldoni segueix com el responsable de Política Municipal

El diputat David Saldoni seguirà com a responsable de Política Municipal. Fins ara ha estat la mà dreta i executora de Jordi Turull i la via directa entre la direcció i els alcaldes i regidors del partit. Caldrà veure com es reparteixen les competències amb la secretaria d'organització, ja que en els últims dos anys David Torrents comptava amb poques competències en favor de Saldoni. L'exdiputat de Sallent és un dels diputats amb més experiència del grup parlamentari i un dels homes que es coneix millor el partit. 

David Saldoni, a la seu de Junts / Junts

Jaume Giró, responsable de Fiscalitat i Economia

El exconseller Jaume Giró continuarà formant part de l'executiva de Junts per Catalunya. Va ser un dels fitxatges estrella de Junts per al Govern de Pere Aragonès. És un home dialogant, representa el sector més pragmàtic del partit i és una de les veus que defensa la supressió de l'impost de successions i una fiscalitat molt més baixa a l'actual. Per això, assumirà les responsabilitats de Fiscalitat justa i economia productiva i liderarà la lluita del partit per a l'eliminació de l'impost de succesions, rebaixar els trams mitjans de l’IRPF i pujar el mínim exempt de l’impost de patrimoni, així com rebaixar els impostos de les classes mitjanes catalanes.

Jaume Giró al plató d'El Nacional / Carlos Baglietto

Victòria Alsina, responsable d'Immigració

L'exconsellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, també continua com a membre de la nova direcció de Junts per Catalunya. Actualment, centrada en l'Ajuntament de Barcelona, ha estat la ponent d'una de les carpetes en les quals Junts vol posar més el focus: immigració. Juntament amb Giró, va ser una de les veus que amb més contundència es va pronunciar a favor de continuar dins del Govern de Pere Aragonès. Assumirà les responsabilitats de Repte demogràfic i polítiques d’immigració. 

L'exconseller Victòria Alsina - Montse Giralt
 

Gemma Geis, responsable de Universitats

L'exconsellera de Recerca i Universitats Gemma Geis seguirà a l'executiva de Carles Puigdemont. La cap de llista de Junts a l'alcaldia de Girona és una persona de màxima confiança del president a l'exili. En les eleccions del 2017 va ser cap de llista de Girona i, aleshores, va ser un dels fitxatges del líder de Junts. És vicealcaldessa de Girona i ha estat portaveu de Junts al Parlament. 

Gemma Geis seguirà a l'executiva nacional de Junts

Violant Cervera, responsable de Tercer Sector i Infància

L'exconsellera de Drets Socials Violant Cervera seguirà a l'executiva de Junts per Catalunya. Actualment, és la líder del partit a la Paeria de Lleida i és una de les veteranes de la política dins del partit. Assumirà les responsabilitats del Tercer sector social, infància i adolescència. 

L'exconsellera de Drets Socials, Violant Cervera / ACN

Anna Erra, responsable d'Educació

L'expresidenta del Parlament i ja exvicepresidenta del partit Anna Erra seguirà a l'executiva de Junts, però com a vocal. L'exalcaldessa de Vic i actual diputada és una persona de la confiança de Jordi Turull i Carles Puigdemont, a més d'una de les dirigents amb més experiència política de l'executiva. Assumirà Polítiques educatives.

Anna Erra, exvicepresidenta del Parlament

Salvador Vergés, responsable d'Infraestructures

El cap de llista per Girona de Junts per Catalunya en les anteriors eleccions al Parlament, Salvador Vergés, continuarà formant part de l'executiva del partit. Vergés es va estrenar en l'anterior legislatura i, de mica en mica, ha anat agafant pes dins del grup parlamentari. Ferm defensor de la pagesia, va encapçalar les propostes i negociacions en la lluita per la sequera en l'anterior legislatura. Precisament, és de la nova fornada de joves que el partit vol impulsar i projectar. Assumeix la responsabilitat d'Infraestructures.

El cap de llista de Junts a Girona, Salvador Vergés / Europa Press

Jeannine Abella, responsable de Primer Sector

Jeanine Abella va ser la cap de llista de Junts per Catalunya en les anteriors eleccions al Parlament. Juntament amb Sales i Vergés, l'actual alcaldessa d'Isona (Pallars Jussà) serà una de les cares més visibles de la nova fornada de joves de Junts. Actualment, té 34 anys i es va estrenar com a diputada en l'anterior legislatura. Assumirà les responsabilitats del Primer Sector. 

La cap de llista de Junts per Catalunya a Lleida

Josep Maria Cruset, responsable d'Indústria i Turisme

Josep Maria Cruset forma part del nou equip liderat per Carles Puigdemont i Jordi Turull. El diputat al Congrés ha estat una de les sorpreses de l'últim any. L'exalcalde de Riudoms durant 11 anys i expresident del Port de Tarragona fa tàndem a Madrid amb Míriam Nogueras. Ha estat el director del congrés de Junts a Calella i va ser el director de campanya de Junts en les anteriors eleccions al Parlament de Catalunya a Tarragona. Assumirà Indústria i Turisme.  

Josep Maria Cruset, diputat de Junts Congres dels Diputats / EUROPA PRESS

Anna Navarro, responsable de Transformació Digital

La diputada Anna Navarro forma part de la nova executiva de Junts per Catalunya. Va ser la número 2 i fitxatge estrella del partit en les eleccions al Parlament de Catalunya. Tot i que inicialment havia sonat per ocupar una de les quatre vicepresidències, finalment, ha acabat descartat. Navarro, nascuda a Olot, ha viscut als Estats Units i va ser escollida el 2020 la dona més influent del món en l'àmbit de la tecnologia, segons Analytics Insight, una publicació de referència als EUA en Intel·ligència Artificial, Big Data i Anàlisi. També és considerada un dels perfils més brillants de Silicon Valley. Assumirà les responsabilitats de Transformació digital, Inteŀligència artificial i Catalunya al món. 

Anna Navarro a Cardona

Ennatu Domingo, responsable de Drets Socials i Igualtat

La diputada de Junts al Parlament Ennatu Domingo entra a formar part de la nova direcció del partit. Representa el corrent d'esquerres, impulsat pel també diputat independent Agustí Colomines. Domingo va ser un dels fitxatges de Junts per Catalunya en les anteriors eleccions al Parlament. Nascuda a Wereta (Etiòpia) el 1996, Domingo va arribar amb set anys a Catalunya, llicenciada en Ciències Polítiques per la Universitat de Kent a Canterbury (Anglaterra) i màster en Conflicte Internacional i Seguretat per la Universitat de Kent a Brussel·les, és autora de Fusta d'eucaliptus cremada, on evoca els seus orígens i com va viure la seva adopció. Assumirà Drets Socials, Igualtat i Feminisme. 

La diputada de Junts al Parlament Ennatu Domingo / Sergi Alcàzar

Oriol Izquierdo, responsable de Justícia

Oriol Izquierdo també és un dels nous vocals de l'executiva de Junts, impulsats per Agustí Colomines i en representació del corrent d'esquerres. Escriptor, gestor cultural i professor a la Universitat Ramon Llull, Izquierdo ha estat un activista durant els anys del Procés. Assumirà les responsabiltiats de Justícia i qualitat democràtica.

Oriol Izquierdo, nou membre de l'executiva de Junts

Aleix Sarri, responsable de Relacions Internacionals

Aleix Sarri seguirà com a vocal a la nova executiva. Home de confiança de Carles Puigdemont, ha estat clau en la seva tasca al Parlament Europeu com a cap de l'equip tècnic. Va començar la seva carrera com a assessor de Ramon Tremosa al Parlament Europeu el 2011 i va ser coordinador de Política Internacional de la Presidència amb Torra. Assumirà les responsabilitats de Relacions internacionals i Països Catalans.

Aleix Sarri / ACN
 

Teresa Vallverdú, responsable de Seguretat i Civisme

Teresa Vallverdú és nova vocal de l'executiva de Junts per Catalunya. Membre del Consell de la República, és una persona de confiança del president Puigdemont, com també a Antoni Castellà. És advocada penalista i ha format part de la ponència organitzativa, i ara serà responsable de les polítiques de seguretat i civisme del partit. 

Teresa Vallverdú, membre del Consell de la República / EuropaPress

Joan Canadell, responsable d'Empresa i Treball

El diputat de Junts Joan Canadell seguirà a l'executiva nacional de Junts. Fitxat per a les eleccions a l'anterior legislatura, Canadell va ser president de la Cambra de Comerç. Assumeix les responsabilitats d'Empresa i Treball.

Joan Candell / Foto: Montse Giralt

Jaume Casañas, responsable de Territori i Transició ecològica

Jaume Casañas formarà part de l'executiva de Junts. El també president d'Impulsem Penedès ha sigut i serà alcalde de Cunit (Baix Penedès). És un veterà de la política, ja que ha format part de Convergència, el PDeCAT i també és militant de Junts. Geògraf de professió, és un ferm de fensor del sistemes de vegueries i, sobretot, la penedesenca. Assumirà les responsabilitats de Territori i transició ecològica. 

Jaume Casañas Junts

Jordi Fàbregas, responsable de Salut

El diputat Jordi Fàbregas seguirà a l'executiva nacional de Junts per Catalunya. Professor de Medicina de la Universitat de Lleida i alcalde de la Seu d’Urgell, de juny del 2019 a setembre del 2021, i actualment és regidor. Assumeix la responsabilitat de Polítiques de Salut. 

Jordi Fàbregas / EuropaPress

Glòria Freixa, responsable d'Habitatge

Glòria Freixa continuarà formant part de l'executiva de Junts per Catalunya. Va entrar en política institucional l'any 2017, i des d'aleshores, és diputada de Junts. Actualment, també és membre de la Mesa del Parlament. Advocada de professió, també ha estat membre de l'Elefant Blau impulsat per Joan Laporta. Assumeix les responsabilitats de Polítiques d’habitatge. 

Gloria Freixa, diputada de Junts 

Isidre Sierra, responsable de País en Xarxa

L'alcalde de Sant Climent de Llobregat des del 2010, Isidre Sierra, entra a formar part de la nova executiva. És un dels homes forts de Junts del Baix Llobregat i un dels alcaldes històrics del partit. Assumeix la responsabilitat de l’estratègia del País en Xarxa àmbit metropolità. 

L'alcalde de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra / Junts

Francesc Ten, responsable de Defensa i Llengua

El senador Francesc Ten entra a l'executiva com a vocal i serà responsable de Defensa i promoció de la llengua. Ten va ser diputat al Parlament entre 2018 i 2024, i abans també havia estat regidor al seu municipi natal, Tortellà. També és conegut per haver estat actor de teatre i televisió.  

Francesc Ten i Costa al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar

Ariadna Urroz, responsable de Joventut

L'advocada i secretària general de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), Ariadna Urroz, entra a l'executiva com a vocal responsable de polítiques per a la joventut i esports

Ariadna Urroz és la secretària general de la JNC

Xavier Vinyals, responsable d'Internacionalització

Xavier Vinyals, impulsor i president de la plataforma Pro Seleccions Catalanes i excònsol honorari de Letònia a Barcelona, s'incorpora a l'executiva com a responsable d'acció estratègica i internacionalització. 

Xavier Vinyals és excònsol de Letònia Foto: ACN

Assumpta Cros, responsable de Cultura

Assumpta Cros, filòloga i exvicerectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on va impulsar i dirigir l’Agència de Promoció d’Activitats i de Congressos UAB Campus entre el 1992 i el 2016, entra a l'executiva com a vocal responsable de Cultura.

Assumpta Cros serà responsable de Cultura a l'executiva de Junts

Els membres nats de l'executiva de Junts

Tal com diu la ponència organitzativa, són membres nats de l'executiva nacional amb dret a veu i vot: el president del Parlament, Josep Rull; el president del grup parlamentari, Albert Batet; la presidenta del consell nacional, Pilar Calvo; els nou presidents de vegueries, de la Federació de Barcelona i de l'agrupació exterior; un representant de cadascun dels tres àmbits sectorials; el president de cada espai ideològic (liberal, socialdemòcrata i d'esquerres); dos representants de la Fundació FunDem, entre els quals hi serà Laura Borràs; un representant de la JNC; els representants que estableixin els convenis que el partit signi amb altres entitats i organitzacions en el marc de l’espai Fem-ho Junts (com Impulsem Penedès o Impulsem Lleida); el primer representant de cadascuna de les 4 entitats municipalistes (Meritxell Budó per l'ACM; l'alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, o l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, per la FCM; l'alcalde de Cornellà de Terri, Salvador Coll, per l'AMI; Joan Solà, de l'Associació de Micropobles); i un representant de la gent gran.

Albert Batet, Josep Rull, Jordi Turull i Laura Borràs / Foto: Carlos Baglietto