La primera fotografia de les trobades entre el president a l'exili Carles Puigdemont i el PSOE ha estat notòria. Les dues formacions han destacat que la trobada ha servit per fer "un pas de gegant" de cara a les converses per a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. A la fotografia hi havia elements a destacar, com la fotografia del referèndum del Primer d'Octubre o l'escenificació sense cap bandera. Com a representants del PSOE hi havia el cap de la delegació socialista al Parlament Europeu, Javier Moreno; la presidenta del grup del PSOE al Parlament Europeu i una de les veus més dures a Europa contra els eurodiputats de Junts, Iratxe García-Pérez. Ara bé, l'home del PSOE més rellevant en la fotografia és el número tres del PSOE i secretari d'Organització, Santos Cerdán. Ara bé, per què és tan rellevant la seva presència?

Clau en la normalització de Bildu

Santos Cerdán és el secretari d'Organització del PSOE des del 2021, número 3 de Pedro Sánchez i durant quatre anys va ser secretari de coordinació territorial dels socialistes (2017-2021). Navarrès, Cerdán és diputat al Congrés des del 2019. Tal com explica El Confidencial, el número 3 socialista es tracta pràcticament de l'únic membre que sempre ha estat amb el president del govern espanyol amb funcions des que va reconquerir Ferraz el 2017.

Santos Cerdán sempre s'ha destacat per fer els passos més polèmics, però alhora rellevants. Ja va tenir un paper important en la normalització de relacions amb Bildu com a soci al Congrés, ja que ja acumulava experiència a l'esquena amb els abertzales des de la seva època al parlament navarrès. De fet, va ser qui va convèncer el president socialista de la necessitat de fer un gir estratègic amb Bildu. Concretament, el maig del 2019, Navarra va celebrar eleccions i allà va ser on el PSOE i Bildu van aproximar-se per primer cop en la història arribant a un acord perquè els abertzales s'abstinguessin del pacte entre PSOE, Geroa Bai i Podemos per investir María Chivite

De fet, la normalització de les relacions amb Bildu és fins a tal punt que, Arnaldo Otegi ja ha confirmat el sí de Bildu a la investidura de Sánchez. Sánchez confia completament en Cerdán, qui ja va estar en la reunió amb la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Míriam Nogueras, en el marc de la ronda de contactes del líder socialista. 

Implicació en les eleccions andaluses

Alhora, descriuen Cerdán com una persona que controla les situacions amb paciència i de forma temperada. Entre el seu historial, també hi ha la implicació total en les passades eleccions andaluses el passat 2022, acompanyant Juan Espadas en tota la campanya. Coneix bé Andalusia a causa del fet que està casat amb una sevillana i la seva mà dreta, Juan Francisco Serrano, procedeix d'aquesta federació. Abans, però, feia tàndem amb José Luis Ábalos, predecessor seu a la secretaria d'organització, però els canvis que ha anat fent Sánchez durant el seu lideratge del PSOE ha fet que sigui dels pocs que aguanten des de l'arribada del president del govern espanyol en funcions a Ferraz.