Víctor de Aldama és l'autèntic protagonista de l'actualitat de les darreres vint-i-quatre hores. L'aconseguidor de la trama Koldo va declarar voluntàriament aquest dijous davant el jutge Ismael Moreno a l'Audiència Nacional i va aixecar la catifa implicant al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i a fins mitja dotzena de ministres de l'actual govern espanyol. En una declaració de gairebé 3 hores, de Aldama va carregar a tort i dret contra Sánchez, Santos Cerdán, Víctor Ángel Torres o José Luís Ábalos. L'expresident del Zamora CF, és considerat com el principal comissionista del cas Koldo, la presumpta trama de corrupció per cobraments de comissions en contractes de mascaretes de gairebé 54 milions d'euros en el pitjor moment de la pandèmia de la covid, que va esclatar el mes de febrer amb la detenció de Koldo García, l'assessor de l'exministre de Transports, José Luis Ábalos. Però com ha passat aquest empresari de presidir un club de futbol modest a ser una peça clau del darrer escàndol de corrupció a l'estat espanyol?
🔎 D’Ábalos al Zamora CF: el diccionari de la trama corrupta del cas Koldo que assetja Sánchez
Qui és Víctor de Aldama?
Tot el que se sabia de Víctor de Aldama fins al febrer d'enguany —quan va ser detingut— és que era el president del Zamora CF. En aquell moment l'assenyalat com a peix gros de la trama era Koldo García. Tanmateix, el sumari del cas l'assenyala com el principal aconseguidor del cas perquè en aquelles dates tenia "una certa prevalença" al Ministeri de Transports on asseguren que tenia "un passi especial" segons el jutge. Precisament per aquesta relació es considera que hauria influït perquè els contractes s'acabessin adjudicant a Soluciones de Gestión, la societat oferta com a adjudicatària de la trama.
L'any 2018, el Zamora CF, que una dècada enrere havia fregat l'ascens a Segona Divisió, acumulava un deute inassumible. La situació era tan complicada que ni havien pagat les samarretes de les temporades prèvies, els treballadors ja no esperaven cobrar el que se'ls devia i després de diverses temporades a Tercera Divisió, es veien abocats a la desaparició. Després d'intentar-ho tot, i quan estaven a punt de tirar la tovallola, va aparèixer el grup VIVIR, especialitzat en inversions immobiliàries, estava disposat a assumir el deute, sanejar el club i convertir-ho en societat anònima. Al capdavant, com a representant dels propietaris amb càrrec de president executiu estava Víctor de Aldama, un jove empresari de 35 anys que presumia de tenir "contactes de primer ordre". El club va rebre la notícia amb molta il·lusió i afirmaven estar "en xoc".
El messies del Zamora
Abans d'arribar al Zamora, ja va intentar assumir el Cadis, el Múrcia o el Jérez, però sens dubte el Còrdova va ser el que va estar més a prop. A principis del 2011, de Aldama va arribar a tenir signat i presentat l'acord, però els 2,7 milions d'euros per salvar el club, mai van arribar. En arribar l'oportunitat del Zamora, no va dubtar, tot i que, no va ser amb els seus diners. Les seves relacions amb Mèxic, en concret, amb Oaxaca va fer que arribessin tres patrocinadors al club: Oaxaca, Huatulco i Cavall 7, aquesta última, de vins, per poc temps. Empreses que el Zamora va presentar com a arribades des de la Fórmula 1. Aquest import va servir per sanejar els comptes del club i donar una embrenzida social per abandonar la Tercera Divisió i tornar a Segona B. Així doncs, era considerat com un autèntic messies per al Zamora.
FELICIDADES 🎉🎈| Cuando una persona te salva la vida solo puedes darle infinitas gracias por haberlo hecho. Hoy tenemos que darle las gracias felicitando por su cumple a Victor de Aldama, Presidente Ejecutivo del Zamora CF.#FelicidadesVictor #VamosMiZamora pic.twitter.com/3mCfCKJgvL
— Zamora CF (@ZCFoficial) July 10, 2019
Precisament, aquesta vinculació amb el Zamora és el nexe d'unió entre Víctor de Aldama i José Luis Ábalos. Segons la querella, ambdós es van conèixer en un viatge de l'exministre a Mèxic. A més, la imatge d'Ábalos amb una samarreta del Zamora no va tardar a aparèixer en esclatar el cas per vincular-lo amb la trama corrupta. Les relacions diplomàtiques de l'empresari van continuar i el 2021, va ser nomenat cònsol honorari de Geòrgia a Zamora. A més, va convertir l'Estadi Ruta de la Plata en la seu del consolat. L'ostentació ha acompanyat l'empresari, mostra d'això era el Ferrari Portofino negre amb el qual es passejava per Madrid i per Zamora, que va ser embargat per la Guàrdia Civil.
Nexe corruptor del cas Koldo
La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va elaborar fa més d'un mes un nou informe en el qual assenyala que De Aldama era "el nexe corruptor" que connectava de "manera premeditada i amb intencions clarament espúries" l'administració estatal amb "les estructures societàries que operen sota el seu control i direcció". Segons aquest document, les societats citades no només "li proporcionaven beneficis econòmics directes derivats de la penetració en el Ministeri" de Transports, sinó que també eren utilitzades "com a vehicles per efectuar pagaments il·lícits o obsequis amb l'objectiu d'assegurar la complicitat d'uns certs treballadors públics". L'informe policial inclou un conjunt d'elements que "evidencien el poder de De Aldama", ja que posen en relleu que "aconsegueix infiltrar la seva presumpta organització criminal dins dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, valent-se de la col·laboració activa de Rubén Villalba", l'agent de la Guàrdia Civil destinat a Veneçuela i que també va ser detingut en el marc del cas Koldo. Els documents revelen que Villalba hauria rebut pagament tant de De Aldama com de Koldo "en efectiu" i que haurien arrencat el 2021 fins al 2023. A més, De Aldama havia creat 7 societats a Portugal, presumptament per intentar treure d'Espanya els beneficis que hauria obtingut dels contractes, el que porta el jutge a sospitar que hauria intentat treure d'Espanya grans quantitats de diners que havia obtingut —6,7 milions d'euros— dels contractes investigats. De Aldama també tenia apuntades les comissions que van aconseguir de més 16 milions i mig amb pagaments recurrents en metàl·lic, com 10.000 euros que eren per a 'K' —presumptament Koldo García—.
De Aldama va assegurar aquest dijous a l'Audiència Nacional, que Ábalos va cobrar 250.000 euros en efectiu i Koldo 100.000 euros en cobraments pels contractes investigats. A més, va indicar que Santos Cerdán també va demanar diners i se li van donar 15.000 euros". Segons va explicar, Koldo li va dir que "el contingent basc és de Santos Cerdán". El lliurament es va fer en un bar davant de la seu del PSOE, al madrileny carrer Ferraz, i va veure com Koldo García li donava els diners a Santos Cerdán. De Aldama també va confessar que el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, va demanar a la trama rebre 50.000 euros. A més, una empresa vinculada a de Aldama també va pagar un xalet de luxe a Cadis a Ábalos, del qual va gaudir gratis durant almenys mig any, entre 2021 i 2022, com va revelar El Mundo.
De Aldama va entrar a la presó el passat 10 d'octubre per la seva implicació en la causa d’un presumpte frau de l’IVA dels hidrocarburs de més de 180 milions d’euros. De Aldama va ser detingut dos dies abans juntament amb una dotzena de persones. Després de la seva declaració a l'Audiència Nacional, va demanar al jutge Santiago Pedraz la seva posada en llibertat per haver iniciat una línia de col·laboració amb la justícia. Només 6 hores més tard, de Aldama estava fora de Soto del Real i llançant una advertència a Pedro Sánchez "tindrà proves".