Pere Aragonès ja ha configurat la seva oficina d'expresident de la Generalitat, que tindrà com a cap Helena Ricomà, que fins ara havia dirigit el seu gabinet. Segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), el republicà s’emportarà també la seva secretària, Sílvia Sabat, i el cap de comunicació, Marçal Sarrats, que mantindran els càrrecs que han tingut durant els darrers anys. Després de les eleccions, Aragonès va renunciar a la seva acta de diputat i va anunciar que es retirava de la política. Tanmateix, com a expresident percebrà el 80% del seu sou de president, una xifra que té dret a rebre almenys durant una legislatura si no té cap altre sou o càrrec. Després deixarà de cobrar-lo, però quan es jubili tindrà dret a una pensió vitalícia del 60% del sou de president, tal com estableix l'estatut d'expresidents. A part de la retribució com a expresident, Aragonès té dret per llei a tenir director d'oficina, dos eventuals, escorta, un cotxe oficial i despatx. 

Quant cobrarà Pere Aragonès?

El president Aragonès ha tingut un salari anual de 137.506,7 € durant la seva candidatura, amb una retribució d’11.458,9 € mensuals, calculat en 12 pagues. Aragonès va ser investit president el 22 de maig de 2021 i, per tant, li correspon el temps mínim, és a dir, 4 anys fins al 2028. Durant aquest període rebrà un import del 80%, és a dir, un sou de 9.167,11 euros mensuals en 12 pagues, que es tradueix en 110.005,36 euros l’any. Tanmateix, si Aragonès passés a exercir un càrrec públic, o treballar en l'àmbit públic o privat, aquesta retribució es retirarà, tal com estableix l’article 4 de la llei de l'estatut dels expresidents de la Generalitat. Tampoc podrà rebre l'assignació o pensió si participa en consells d'administració d'empreses públiques o privades. Quan Pere Aragonès es jubili, tindrà una pensió vitalícia d'aproximadament 6.875,34 € mensuals, l’equivalent a un 60% del salari mensual com a president, en cas que en el moment de la jubilació el sou es mantingués com l'actual. 

Les oficines dels expresidents

La resta d'expresidents gaudeixen de la seva oficina, a excepció de Jordi Pujol, que li va ser retirada per Artur Mas després de confessar que tenia diners a l'estranger. L'oficina de Quim Torra és a Girona, mentre que Artur Mas i José Montilla també la tenen a Barcelona, el primer en dependències del Govern al Palau Robert i el segon, en un espai llogat. Carles Puigdemont també té un emplaçament que és dirigit per Josep Lluís Alay, mentre és a l'exili. En el cas de Pasqual Maragall, retirat des del 2007 després de ser diagnosticat d'Alzheimer, les despeses de la seva oficina es van destinar a la seva cura. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!