El politòleg i exdiputat del Parlament, Quim Arrufat, va abandonar de la CUP l’abril del 2019 amb dues denúncies: una per abusos sexuals i una per agressió sexual, segons ha avançat el Diari Ara. Cap dels dos casos va ser denunciat a la justícia, sinó que es van tractar a través dels protocols interns del partit contra les agressions masclistes.
La denúncia per agressió sexual va ser la tardor del 2014, quan Arrufat era diputat i portaveu al Parlament, mentre que la denúncia per abús sexual va arribar pocs mesos abans que abandonés la formació anticapitalista. Segons el diari, el cas del 2019 va motivar la seva marxa del partit quan la CUP encara estava tramitant la denúncia. Segons els protocols de la formació, la repetició d'una agressió masclista hauria implicat la seva expulsió del partit.
Des de la CUP han emès un comunicat per refermar que Arrufat es trobava enmig d'un procés de gestió d’agressions masclistes i mentre s'estava gestionant a través del protocol propi amb què compta la CUP, va abandonar la militància de l’organització. "Assumim i reconeixem que es donen casos d’agressions en el si de l’organització i que la CUP no és aliena al patriarcat en general ni a les agressions masclistes en particular", expliquen.
El protocol contra les agressions
Quan es va produir l’agressió sexual el 2014, la CUP encara no tenia definit un protocol contra aquest tipus d'agressions i per això van crear una específica comissió per tractar el cas. Després d'una trobada amb Arrufat, es va determinar que l'aleshores diputat no podia coincidir amb la víctima en cap acte, havia d’iniciar un treball personal per responsabilitzar-se del que havia fet i perdre presència mediàtica. Aquesta última mesura, però, no es va complir, ja que el 2016 va passar a formar part del secretariat del partit com a portaveu.
Posteriorment, el juny de 2019 la CUP es va dotar d'uns protocols interns per abordar els casos d'agressions i abusos sexuals que inclouen 4 nivells per detectar els diferents tipus d'agressions. Aquests van des dels comentaris lascius (nivell 1), l'exhibicionisme sexual o l'assetjament (nivell 2), fins a la violació o pràctiques sexuals no desitjades (nivell 3) i la violació amb força (nivell 4).
Amb el nou protocol, el cas d'agressió sexual d'Arrufat va arribar a la direcció de la CUP, que el va tancar mesos després acordant que no podia ser una figura representativa del partit i que havia de continuar amb la teràpia. La segona denúncia contra Arrufat, per una agressió sexual de nivell 3, va fer que la formació li obrís un altre expedient. Com a mesures, la CUP obligava l'exdiputat a renunciar a les aparicions públiques sota les sigles de la CUP. Segons estableix el protocol, però, una persona que fa una agressió de nivell tres ha de ser suspesa de militància entre sis mesos i dos anys. En el cas d'Arrufat, aquesta mesura no va tirar endavant.
El silenci d'Arrufat
Quim Arrufat ha evitat parlar amb el Diari Ara al llarg dels dos últims mesos. Un any després de marxar de la CUP, Arrufat va impulsar juntament amb Xavier Domènech l’Institut Sobiranies però ha limitat les seves intervencions públiques. D'altra banda, la CUP ha remarcat al diari que “Arrufat estava enmig d’un procés de gestió d’agressions masclistes” que “s’estava gestionant a través del protocol propi amb què compta la CUP” quan “va abandonar la militància de l’organització”.
"Segons especifica el protocol per a la prevenció i abordatge de les agressions de la CUP, el procés d’abordatge de les violències masclistes està regit per un pacte estricte de confidencialitat", diuen fonts del partit, i que “per ètica i responsabilitat, la CUP respecta l’anonimat i protecció de la persona agredida per evitar victimitzar-la doblement, a excepció que la dona agredida ho vulgui fer públic pels canals que consideri oportuns en lògica d’autodefensa feminista”.