El conseller Quim Forn no confia en l'efectivitat de la taula de diàleg. Tot i reconèixer que aquesta no ha de ser descartada, ha declarat que "caldria avaluar-la cada cop que s'hi anés per veure si té cap sentit". "El conflicte no se solucionarà a cap despatx", ha assegurat.
Així ho ha declarat durant la seva intervenció a l'acte Des de la presó en la 53a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), en la qual també ha aprofitat en insistir en la importància de l'entesa entre els principals partits independentistes. Una unitat que "va fer possible l'1-O" i que "podem repetir".
Pressió d'Europa després de l'1-O
En aquest sentit, ha fet autocrítica respecte a l'actuació en els dies posteriors al referèndum per part dels partits del Govern. "Fins el dia 3, hi havia unitat, que després es va esquerdar, això ens debilita", ha insistit. "El 3-O, probablement, hauríem d'haver fet alguna cosa més, però hem de tenir en compte la informació i les pressions que teníem. Des de diversos estats europeus ens deien que l'1-O havia estat un èxit, però que no l'havíem de malmetre amb declaracions que no podien reconèixer. Això és el que ells ens deien", s'ha justificat.
"Jo crec que hi havia un límit que no es podia superar, i era el de la violència. Havíem de seguir la via cívica i pacifica. Sí que és veritat que amb una via pacifica, el dia tres hauríem d'haver aprofitat la força que teníem", ha reconegut.
Bona valoració del referèndum
Tanmateix, ha fet una valoració positiva del referèndum i s'ha mostrat optimista de cara al futur: "2 milions i mig de persones van votar. Aquesta capacitat d'autoorganització ens ha de fer sentir orgullosos. No hem fet cim, però ens hi hem acostat". "Si abans ho teníem clar, ara més. Si algú es pensava que amb la presó, demanaríem perdó, això no passarà"."Hem arribat molt lluny, però encara queda una mica de camí. Mai hem sigut tants", ha continuat.
Seguint aquesta línia, ha subratllat la importància de la feina feta tant de l'exili com des de la presó: "Hem visibilitzat el judici davant els estrangers. Crec que des d'aquest punt de vista, nosaltres vam aconseguir el que es podia aconseguir i els petits triomfs a nivell legal a la UE importantíssims".
Continuar treballant, tot i la inhabilitació
Segons ha explicat Forn, durant l'estada a presó abans de la concessió dels indults per part del govern de Pedro Sánchez, la relació entre els presos independentistes a era "molt bona, de germans". "A presó relativitzes les coses, i deixes les diferencies de partit de banda, a vegades més del que es feia a fora", ha tornat a criticar el conseller. Així, ha assegurat que, un cop en llibertat - però encara inhabilitats fins a l'any 2030 - han sortit "forts i amb ganes de continuar, tot i no ocupar cap càrrec".