L'historiador, exdirigent del PSC, exconseller i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, s'incorporarà a una de les vicepresidències de l'Associació Amics de Casa Macià, constituïda el 17 de maig passat per rehabilitar la casa del primer president de la Generalitat republicana a Prats de Molló, al Vallespir (Catalunya Nord). Així ho ha anunciat a l'espai Més-324 de TV3 el conseller de Cultura a l'exili Lluís Puig, de Junts per Catalunya (JxCat), que és un dels impulsors de l'entitat i ocupa el càrrec de director juntament amb l'expresidenta del Parlament i presa política indultada, Carme Forcadell, membre d'ERC, que n'és la presidenta.
La incorporació del polític socialista a l'entitat reforça el caràcter transversal de la seva direcció, de la qual ja formen part entre d'altres l'exlíder d'ERC i exvicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira, que també és un dels vicepresidents de l'associació. Les altres dues vicepresidències les ocupen el pintor valencià Antoni Miró i l'exconsellera balear Fanny Tur Riera. A tots ells se sumarà ara Joaquim Nadal.
L’Associació Amics de Casa Macià vol donar a conèixer i rehabilitar la casa que el president Francesc Macià va utilitzar al municipi de Prats de Molló el 1926, on es van produir els anomenats "Fets de Prats de Molló”, un intent d'invasió militar de Catalunya per proclamar la independència. La casa, coneguda localment com a Vil·la Denise, necessita una intervenció arquitectònica per garantir la seva conservació. La gestió la realitza l’Associació Casa Macià, amb qui l’Associació Amics de Casa Macià manté la més estreta col·laboració. El 18 de setembre de 2021, la casa va rebre la visita del president a l'exili Carles Puigdemont.
El 2026 es complirà el centenari dels Fets de Prats de Molló, data que l'entitat vol aprofitar per culminar la plena rehabilitació de l'edifici. A la vegada, l'Associació Amics Casa Macià té una profunda vocació transfronterera i la voluntat d’unir les comarques del Ripollès (Principat de Catalunya) i el Vallespir (Catalunya Nord) des del punt de vista cultural, històric, social, institucional, turístic i econòmic. Una de les primeres activitats que impulsarà l'entitat és l'Aplec Nacional de Cultura, que tindrà lloc els propers dies 2 i 3 de juliol als municipis de Molló (Ripollès) i Prats de Molló (Vallespir), és a dir, a banda i banda de la frontera entre els estats espanyol i francès.
Els actes inclouran una visita guiada a l’església de Santa Cecília de Molló, un concert de música clàssica, un sopar popular, un taller matinal de jocs tradicionals i animació musical per a totes les edats amb la col·laboració d’experts en la matèria, un cafè concert i un fi de festa. Les activitats es faran a banda i banda de la frontera per la vocació de cooperació entre territoris que té l'entitat.