Gemma Geis és l'única consellera de Junts que estava a favor de la sortida del partit de l'executiu de Pere Aragonès. Potser per aquesta raó, quan aquest dimarts ha rebut el seu relleu, Quim Nadal, a la seu de la conselleria d'Universitats i Recerca per escenificar el traspàs de carteres minuts després de les 16 hores, Geis no ha hagut de dissimular el gran somriure amb què ha rebut el nou titular del departament. De gironina a gironí, tots dos han compartit uns instants de proximitat davant de les càmeres, així com algunes paraules en què l'exconsellera ha aprofitat per compartir amb Nadal que "encara queden moltes coses per fer" al capdavant de la conselleria. El traspàs ha tingut lloc, de fet, amb un 'pendrive' què ha sorprès Nadal, qui ha deixat anar un "aquí hi cap tot?". La cordial trobada ha continuat lluny dels ulls dels periodistes, sense declaracions públiques dels protagonistes.
La veu socialista en el Govern del "80%"
En la presentació del seu nou Govern, el president de la Generalitat va deixar clar que aprofitava la sortida de Junts per ampliar les sensibilitats de l'executiu. Amb la voluntat de "representar els consensos del 80%" de la societat catalana, Pere Aragonès ha incorporat una amalgama de noms provinents de diferents espais polítics que comparteixen la via de l'autodeterminació i l'amnistia per resoldre el conflicte amb l'Estat. És una visió que l'exconvergent Carlos Campuzano i l'exdirigent de Podem Catalunya Gemma Ubasart encarnen amb prou claredat. Els interrogants han sobrevolat principalment el cap de Quim Nadal, qui no ha pogut evitar el qüestionament per la seva condició d'històric del PSC i conseller amb Pasqual Maragall i José Montilla.
Però el cert és que Nadal també representa plenament l'aposta d'Aragonès per incorporar noves sensibilitats adscrites dintre de la visió a favor de l'autodeterminació. Fins i tot abans d'estripar el carnet del PSC el 2015, el socialista feia públic el seu distanciament amb la direcció del partit. Figura clau dintre del corrent catalanista, Nadal reconeixia ja el 2013 que votaria 'sí' en una consulta sobre la independència de Catalunya enfront l'ofensiva recentralitzadora de l'Estat. Poc després, recollia la proposta de l'aleshores alcalde de Girona Carles Puigdemont i acceptava liderar un "pacte gironí pel dret a decidir". Encara l'any vinent, ell i diversos noms rellevants dintre de la tendència sobiranista del PSC (inclosos els ara republicans Joan Ignasi Elena i Ernest Maragall) acordaven impulsar una "acció política compartida" que compaginés el socialisme catalanista amb el dret a decidir. No hi ha dubte, doncs, que a Quim Nadal no li provocarà cap coïssor veure els llaços grocs que encara abracen el passamà a la seva nova conselleria.
Del "no tornaré a la política" a la primera línia
El retorn de Quim Nadal a la primera línia política ha saltat amb certa sorpresa. Si bé el PSC ha reconegut que s'esperava un nom que intentés ser una picada d'ullet per part d'Aragonès als de Salvador Illa, no sabien qui seria fins que va fer-se públic. De fet, fins i tot el mateix conseller no s'esperava ser l'escollit pel president, si mirem l'hemeroteca més recent. Aquest mateix juliol, en una entrevista amb TVE, Nadal rebutjava qualsevol possibilitat de recuperar a l'activitat política. "No, francament. Jo soc un senyor de 74 anys", afirmava convençut. "No em sembla que hagi de fer cap pas endavant. I, si el fes, en tot cas el faria en l'àmbit de la política local i no de la política nacional".
En canvi, el relleu no ha suposat tant desconcert per Gemma Geis, qui fins i tot havia amenaçat de plegar com a consellera si ERC i Junts no actuaven de forma coordinada al Congrés dels Diputats. Aquest escenari no ha hagut d'arribar perquè abans han saltat els resultats de la consulta interna que ha significat la seva sortida obligada (i desitjada) de l'executiu. Amb aquest moviment, Geis ara podrà mirar cap a una altra direcció: les eleccions municipals del maig. I és que l'exconsellera sona com un dels principals noms per encapçalar la candidatura de Junts a Girona. Si finalment s'hi presenta i guanya, Geis convertirà en casa seva el despatx municipal que durant més de vint anys va acollir Quim Nadal, que va ser alcalde de Girona entre 1979 i 2002. I així es completarà el cicle que envolta tots dos.