El president Quim Torra s'ha posicionat contra el pacte que han fet avui al Parlament el PSC, ERC, Junts i els comuns al Parlament per evitar la imposició judicial del 25% del castellà a les aules, perquè reconeix genèricament aquest idioma com a llengua d'ús escolar i la deixa per decidir a cada escola. "No en el meu nom", ha indicat Torra amb contundència, criticant la modificació que es pensa introduir a la llei de política lingüística del 1998. El canvi de redactat incorpora per primera vegada el castellà també com a llengua que s'utilitza a l'escola, i estableix que seran els centres els que decideixin el seu ús, atenent a la situació sociolingüística: "També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d'acord amb els criteris que s'estableixen a l'apartat 3". Aquest apartat 3 estableix que per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori, l'ensenyament de les llengües oficials "ha de tenir garantida una presència adequada" en els currículums i en els projectes educatius de cada centre. 

Una altra de les modificacions acordades és que s'elimina l'article de la norma que afirma que "l'alumnat que s'incorpori tardanament al sistema educatiu de Catalunya ha de rebre un suport especial i addicional d'ensenyament del català", amb la qual cosa no estarà previst per la llei. Aquest acord entre els grups parlamentaris no pretén substituir el decret anunciat dimarts pel conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, sinó que és un moviment més de la cambra catalana per defensar el català, han dit fonts coneixedores. Cambray va explicar que el Govern prepara un decret per modificar la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per fer front a la sentència del TSJC i va garantir que no s'aplicarà el percentatge del 25% en castellà per decisió judicial. 

 

La proposta de la conselleria es fixa en la Llei d'Educació, mentre que els grups han decidit abordar la de Política Lingüística. El motiu? Segons els grups, la d'Educació és més sectorial i la de Política Lingüística més general. Tots els grups s'han atribuït portar temps treballant per poder arribar a consensos i propostes, i preguntats sobre si han parlat aquesta modificació amb la comunitat docent, s'han limitat a contestar que han parlat "amb molta gent". 

Mentrestant, l'endemà que estudiants i docents es manifestessin pel centre de Barcelona en defensa del català i contra la sentència del 25% de castellà a les aules, el flamant president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida perquè les escoles segueixin lluitant i defensant-se davant aquesta imposició judicial. La marxa d'aquest dimecres va ser l'acte central a Barcelona de la vaga pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTEC, COS i Intersindical.