Aquest dimecres es compleixen set mesos que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van perdre la llibertat. Des de llavors, per ordre de la jutgessa Carmen Lamela de l’Audiència Nacional, estan a la presó de Soto del Real sense fiança i processats per rebel·lió. Centenars de persones s’han reunit avui a la plaça de la Catedral de Barcelona per demanar-ne l’alliberament. També s’hi ha apropat el flamant nou president Quim Torra, que ha volgut donar el seu escalf als familiars dels presos polítics. S’ha situat a primera fila durant tot l’acte, el seu primer acte públic des que va ser investit. "Hem vingut a donar tot el suport possible com ho farem sempre", ha assegurat en declaracions a la premsa.
La concentració, convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, s’ha convertit novament en un clam per l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats, el mateix dia que la justícia belga ha donat un revés a l’Estat espanyol en rebutjar les extradicions dels consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. Els centenars de manifestants que han omplert la cèntrica plaça han exigit la fi de la repressió contra l’independentisme. “No hi som tots, falten els presos”, han cridat. També “us volem a casa”.
La manifestació ha comptat amb una àmplia delegació dels grups parlamentaris independentistes (JxCat, ERC i CUP), però també dels comuns, com el diputat Joan Josep Nuet. Després del president Torra, les màximes autoritats han estat el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, i el secretari primer de la cambra, Eusebi Campdepdrós.
Roger Español, protagonista
Un dels grans protagonistes de la concentració ha estat Roger Español, que va perdre un ull com a conseqüència de la repressió policial de l’1-O. “El dia 1 d’octubre ha portat moltes coses”, ha afirmat. “Aquell dia vam començar un camí i vam donar la primera passa. Ara vull dir que quan fallin les forces o hi hagi pedres al camí, recordem aquell dia i els moments previs i posteriors de comunió”, ha continuat. “Penseu en aquella força que ens va moure”. Ha qualificat l’Estat espanyol de “feixista” i la justícia espanyola de “punta de llança” contra la societat catalana.
El regidor Jordi Pessarrodona, que va ser encausat per posar-se un nas de pallasso davant la Guàrdia Civil el 20 de setembre, ha defensat el restabliment del “Govern legítim”. Ha celebrat que el seu cas hagi estat provisionalment arxivat, però ha advertit que, com en el seu cas, un “informe falsificat” de la Guàrdia Civil és el que manté els Jordis a la presó de Soto del Real. “L’única manera que tenim els artistes de protestar és posar-hi un toc d’humor”, ha assegurat.
El mecànic reusenc Jordi Perelló, acusat d’un delicte d’odi per negar-se a arreglar un cotxe de la policia espanyola, ha dit que “em vaig prometre a mi mateix que jo mai més tindria res a veure amb aquesta gent” després de veure les càrregues policials contra votants durant el referèndum. “M’ha costat un delicte d’odi. És una versió 2.0 de la Ley de Vagos y Maleantes franquista”, ha criticat. “Ens volen espantats, però no tenim ni tindrem por”, ha assenyalat.
“En quants idiomes més caldrà que els ho expliquin?”
El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha celebrat durant la seva intervenció la decisió de la justícia belga, que ha “deixat en evidència l’ús arbitrari” de la justícia espanyola. “En quants idiomes més caldrà que els ho expliquin?”, s’ha preguntat. També ha fet un “prec” al president Torra, aprofitant la seva presència durant la vigília de la presa de possessió: que tingui un “compromís ferm” en la defensa de les llibertats. “No han entès encara que els presos polítics no són la representació de cap derrota, sinó el símbol d’un procés que no acabarà fins que la ciutadania d’aquest país no ho decideixi”, ha reivindicat en referència a les actuacions judicials.
Per la seva part, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha arrencat llegint una carta de Jordi Sànchez des de Soto del Real titulada ‘Hem vençut la por’, una missiva que ha fet seva. “L’1 d’octubre vam véncer la por i vam guanyar-nos el dret a tenir un Estat independent en forma de República”, ha defensat Paluzie, que no obstant això ha lamentat que el 27 d’octubre no va desplegar-se la República. “No ens aturarem fins que sigueu lliures”, ha dit els presos. També ha felicitat Comín, Serret i Puig. L’ha considerat la primera victòria “de més que vindran” per part de la justícia europea.