Gairebé deu mesos després d'haver començat a caminar, el govern de Quim Torra ha viscut aquest dilluns la seva primera renovació, en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Marxen dues de les dones fortes de l'executiu: Elsa Artadi, a qui el president de la Generalitat ha definit com a "suport imprescindible, per a mi que són nou" i "peça fonamental per fer funcionar els engranatges"; i Laura Borràs, en paraules de Torra, "la súper consellera, per la seva capacitat de ser a tot arreu". En el seu lloc arriben Mertixell Budó i Mariàngela Vilallonga, "dues dones de trajectòria contrastada i sòlida".
Tant Artadi com Borràs se'n van per encapçalar, de facto, les candidatures de JxCat a Barcelona i al Congrés, per darrera de dos presos polítics, Quim Forn i Jordi Sànchez. És en aquest sentit que cal interpretar una de les frases que el president de la Generalitat ha pronunciat durant el seu discurs d'agraïment a les conselleres sortints i de benvinguda a les noves incorporacions, justificant que pleguin dos dels pilars del seu executiu. "El país necessita que reforcem tots els fronts durant els propers mesos", ha sentenciat. I ha afegit que "no han estat mesos fàcils ni suaus, paraules que fa temps que ja no formen part de la política catalana com a conseqüència de la repressió".
Ha estat durant la lloança del president a la figura de l'exconsellera de Cultura Laura Borràs que ha verbalitzat les raons que l'han dut a embrancar-se amb vehemència en la batalla contra la Junta Electoral en defensa dels símbols i de la llibertat d'expressió. Una reacció, per cert, que li ha costat ja una querella per desobediència. Referint-se a Borràs, Torra ha afirmat que "veiem la política igual, no és només per gestionar, sinó per encendre consciències". Durant l'estira i arronsa amb Madrid per les pancartes de les seus de la Generalitat, molts consellers han discrepat de l'actitud del president. Borràs ha estat de les poques que li ha fet costat fins al final.
Record per als consellers legítims
Durant la seva intervenció a l'acte de presa de possessió de les conselleres, que ha comptat amb la presència del president del Parlament Roger Torrent i la majoria de consellers del Govern, Torra ha tingut un record especial per a Jordi Turull i Lluís Puig, a qui ell va intentar nomenar com a consellers però que la justícia espanyola ho va prohibir. Ha explicat que ha abordat els relleus i les propostes de noves conselleres amb tots dos, "que ara es troben afrontant un judici farsa o a l'exili". "Vull enviar-los una forta abraçada", ha dit per acabar.
Budó, farmacèutica i exalcaldessa de La Garriga
Budó serà la nova consellera de Presidència i assumirà també les tasques de portaveu. Nascuda a Barcelona el 1969, és llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona i màster en Indústria Farmacèutica pel Centre d’Estudis Superiors de la Indústria Farmacèutica. Des de 2007 ha estat alcaldessa de La Garriga, càrrec al qual va renunciar aquest diumenge. Del cercle de confiança de Jordi Turull, Budó és també membre fundacional del Consell per la República.
La nova consellera ha protagonitzat l'anècdota del matí. Un cop ha promès el càrrec ha tornat a la filera de convidats, en comptes de situar-se al costat de la resta de consellers.
Vilallonga, una independent i l'aposta personal de Torra
Tot i que al damunt de la taula s'havien posat altres noms com el d'Àngels Ponsa, el president de la Generalitat ha apostat per Mariàngela Vilallonga. Filòloga amb una llarga trajectòria a l'Institut d'Estudis Catalans, entitat que vicepresideix des de fa uns mesos. L'any 2016 la Generalitat va atorgar-li la Creu de Sant Jordi.
Mascarell, el relleu pendent
Amb tot, encara queda un relleu pendent al Govern, el del delegat a Madrid, Ferran Mascarell. L'exsocialista, a qui va fitxar Artur Mas com a conseller de Cultura i que ha repetit als executius Puigdemont i Torra, marxa de número 4 a la llista de Junts per Catalunya que encapçalen Quim Forn i Elsa Artadi per Barcelona.